Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Μαϊ-2022 14:27

  Bloomberg: Τα σχόλια της ΕΚΤ για το ευρώ δεν εισακούγονται από τους traders που αποφεύγουν το ρίσκο

  ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δραματική αδυναμία του ευρώ απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά η αγορά δεν το αντιλαμβάνεται, σημειώνει το Bloomberg. 

  Tα σχόλια από την ΕΚΤ και η συζήτηση περί αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, θα έπρεπε θεωρητικά να στηρίξουν το ευρώ. Αλλά αυτή τη φορά, άλλες δυνάμεις, όπως η υπεροχή του δολαρίου και οι φόβοι για ύφεση, κυριαρχούν στην αγορά, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές. 

  Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν στοχεύουν στην ισοτιμία, η διολίσθησή της προς την ισοτιμία του δολαρίου αποτελεί όλο και περισσότερο καυτό θέμα συζήτησης. Τις τελευταίες ημέρες, ο Villeroy de Galhau της Banque de France επεσήμανε ότι ένα ασθενέστερο νόμισμα θα πήγαινε ενάντια στον στόχο της σταθερότητας των τιμών. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο της ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου στον πληθωρισμό.

  "Η λεκτική παρέμβαση μπορεί να αυξήσει την ενδοημερήσια μεταβλητότητα, αλλά θα έχει μικρή επίδραση στη συναλλαγματική ισοτιμία", δήλωσε ο Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής συναλλάγματος της Citigroup. "Εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς ρίσκο".

  Το ευρώ σημείωσε άλμα αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό οφείλεται στο ευρύ ξεπούλημα του δολαρίου και στις ενδείξεις ευπάθειας της αμερικανικής οικονομίας. Την Παρασκευή βρισκόταν γύρω στα 1,05 δολάρια, κοντά σε χαμηλό πενταετίας. 

  Οι έμποροι έχουν ένα ιστορικό απόρριψης των δηλώσεων της ΕΚΤ σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία που δεν έχουν υποστηριχθεί με πολιτική. Πέρυσι, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διαθέτουν εργαλεία για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ που υπονομεύει τον πληθωρισμό, αλλά τα σχόλια αυτά είχαν μικρή διάρκεια, σύμφωνα με τον Valentin Marinov της Credit Agricole SA.

  "Τα λόγια είναι φτηνά τις περισσότερες φορές", δήλωσε ο Marinov, επικεφαλής της τράπεζας για την έρευνα G-10 FX. "Οποιαδήποτε λεκτική παρέμβαση από εδώ για την ενίσχυση του ευρώ θα λειτουργήσει στο βαθμό που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες για τη στήριξη του νομίσματος".

  Είναι σπάνιο για τους πολιτικούς και τις κεντρικές τράπεζες να πιέζουν για ένα ισχυρότερο νόμισμα. Συνήθως, μια ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία είναι καλοδεχούμενη, καθώς ωθεί την ανάπτυξη καθιστώντας τις εξαγωγές μιας χώρας πιο ελκυστικές. Αλλά σε αυτόν τον κόσμο με τον υψηλό πληθωρισμό, ένα ισχυρότερο νόμισμα θεωρείται ως ένας τρόπος αντιστάθμισης της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ