Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Μαϊ-2022 13:05

  Γερμανία-IW: Η γερμανική οικονομία παραπαίει από τη μία κρίση στην άλλη

  114765453
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η γερμανική οικονομία παραπαίει - ήδη ταλαιπωρημένη - από τη μία κρίση στην άλλη, σημειώνει μελέτη του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW), εξηγώντας πως οι εταιρείες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού - ιδίως λόγω της διαταραχής των αλυσίδων εφοδιασμού και των απουσιών του προσωπικού.

  Πιο αναλυτικά, η ίδια μελέτη αναφέρει πως οι νέοι περιορισμοί στην Κίνα καθιστούν σαφές ότι οι κίνδυνοι αυτοί εξακολουθούν να είναι παρόντες.

  Από τον Φεβρουάριο προστέθηκαν και τα βάρη του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτά επιδεινώνουν τις υφιστάμενες διαταραχές της παραγωγής, προκαλούν πρόσθετες απότομες αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών και οδηγούν σε σημαντική αβεβαιότητα.

  Πάνω απ' όλα, η ολοκληρωμένη προμήθεια σημαντικών βιομηχανικών και ενεργειακών πρώτων υλών αντιπροσωπεύει σήμερα έναν κίνδυνο που είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Μια οικονομική ύφεση που είναι εξίσου δύσκολο να εκτιμηθεί θα μπορούσε να προκύψει από μια απότομη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

  Ακόμη και χωρίς μια τέτοια κλιμάκωση, η παγκόσμια οικονομική δυναμική θα εξασθενήσει σημαντικά.

  Για το 2022, η παγκόσμια παραγωγή και το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθούν κατά 3 ½%. Για το 2023, οι αυξήσεις θα είναι ελαφρώς ασθενέστερες. Σε όλο τον κόσμο, οι υψηλές τιμές και οι αβεβαιότητες  ροκανίζουν την καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία επιβραδύνεται επίσης σημαντικά. Οι εξαγωγές πλήττονται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

  Η κατανάλωση και οι επενδύσεις βρίσκονται υπό την επήρεια των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού και της πίεσης στις αλυσίδες εφοδιασμού.

  Η αναγκαία ανάκαμψη αναβάλλεται για άλλη μια φορά. Οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2022 έχουν μειωθεί στο μισό σε λιγότερο από 1 ¾ %. Το 2023, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Γερμανία θα αυξηθεί κατά 2 ¾%.

  Αυτό προϋποθέτει, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από γεωπολιτικές συγκρούσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και ότι θα υποχωρήσουν οι πληθωριστικές επιπτώσεις που κατατρώγουν την οικονομία. Μετά από ένα καλό 6% φέτος, οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 3% το 2023. Οι διαταραχές της παραγωγής έχουν αντίκτυπο καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης, αλλά υποχωρούν υπό τις καθορισμένες συνθήκες. Παρά τις νέες αυτές πιέσεις, η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη.

  Η απασχόληση ανακάμπτει και πάλι και η ανεργία θα πέσει κάτω από το 5% το επόμενο έτος. Η πανδημία και ο πόλεμος θα οδηγήσουν επίσης σε υψηλό δημόσιο έλλειμμα φέτος και του χρόνου. Επιπλέον, οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης αυξάνονται. Συνολικά, ο λόγος του δημόσιου χρέους θα είναι περίπου 70% κατά την περίοδο πρόβλεψης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ