Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 16:46

  Nagel (Πρόεδρος Bundesbank):Σύντομα μετά τον Ιούνιο η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εδώ και 10 χρόνια

  Nagel (Πρόεδρος Bundesbank):Σύντομα μετά τον Ιούνιο η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εδώ και 10 χρόνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σύντομα το βασικό επιτόκιό της για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

  "Είμαστε στον σωστό δρόμο", ανέφερε ο Joachim Nagel, πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και εκ των πλέον ισχυρών οπαδών της "συσφικτικής" νομισματικής πολιτικής στο Δ.Σ. της ΕΚΤ.

  Η τελευταία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής για τη λιγότερο επιθετική της τάση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως εκείνες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Ωστόσο, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι τελικά και η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις, δεδομένου του καλπάζοντος πληθωρισμού, με την αγορά να τιμολογεί πλέον τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

  "Στην πολύ σημαντική συνεδρίασή μας τον Μάρτιο, αποφασίσαμε να δώσουμε τέλος στις αγορές περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους μας και στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ανάλογα με τα στοιχεία, θα αποφασίσουμε πιθανότατα να σταματήσουμε άμεσα - νομίζω τα στοιχεία ως προς αυτό θα είναι εντελώς ξεκάθαρα - οπότε μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, θα δούμε μάλλον σύντομα τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων", τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

  Με βάση τα σχόλιά του, συνάγεται ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πιθανόν να συμβεί μέσα στον Ιούλιο, καθώς οι επιτελείς της θα έχουν συζητήσει τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις του περασμένου μήνα.

  Ο Nagel, ο οποίος κατέχει τη θέση του επικεφαλής της Bundesbank από τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι προειδοποιούσε από νωρίς στη θητεία του για τον υψηλό πληθωρισμό και πλέον βλέπει και άλλους συναδέλφους του σε ευρωπαϊκό επίπεδο να κινούνται προς τις θέσεις του.

  Οι δηλώσεις του ακολουθούν εκείνες του Γάλλου ομολόγου του, Francois Villeroy de Galhau, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει σταδιακή αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ από το καλοκαίρι και εξής.

  Ο Ιταλός ομόλογός τους, Ignazio Visco, από την πλευρά του, εκ των βασικών "περιστεριών" στο πλαίσιο της ΕΚΤ, τοποθέτησε την πρώτη αύξηση επιτοκίων "ίσως στο γ' τρίμηνο του έτους ή προς το τέλος της χρονιάς, θα πρέπει ωστόσο να είναι σταδιακή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ