Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 15:40

  G7: Πράσινο φως στο οικονομικό πακέτο των $19,8 δισ. προς την Ουκρανία

  56472543
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι υπουργοί Οικονομικών από την Ομάδα των Επτά κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη (G7) δεσμεύτηκαν σήμερα σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 19,8 δισ. δολ. στην Ουκρανία φέτος, καθώς η χώρα αγωνίζεται να συνεχίσει να λειτουργεί εν μέσω της καταστροφής που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  "Ενώ αντιμετωπίζουμε τις ανθρωπιστικές και άλλες υλικές ανάγκες της Ουκρανίας, αναγνωρίζουμε, ειδικότερα, τις επείγουσες βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες" της χώρας, αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 σε ανακοίνωσή που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά τις συναντήσεις τους στη Βόννη της Γερμανίας.

  Το ποσό περιλαμβάνει δεσμεύσεις 9,5 δισ. δολ. που έγιναν πριν από τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας, "για να βοηθηθεί η Ουκρανία να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό και να συνεχίσει να διασφαλίζει την παροχή βασικών υπηρεσιών στον ουκρανικό λαό", όπως αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βοηθήσει με το πακέτο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οικοδεσπότης της συνάντησης. Αυτή η στήριξη του ΔΝΤ συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πρόσθεσε.

  Η ανακοίνωση της G7 ακολουθεί την έγκριση της Γερουσίας των ΗΠΑ για βοήθεια άνω των 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν 7,5 δισ. δολ. στο σχέδιο της G-7.

  Το ανακοινωθέν χαιρέτισε επίσης "τη συνεχιζόμενη εργασία μεταξύ της G-7 και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για περαιτέρω ουσιαστική χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλα 9,5 δισ. ευρώ (10 δισ. δολ.) "σε πρόσθετη μακροοικονομική βοήθεια", αναφέρουν.

  Ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας μπορεί να εγκριθεί τον επόμενο μήνα, όταν οι ηγέτες των κυβερνήσεων της G-7 συγκεντρωθούν και πάλι στη Γερμανία στις 26-28 Ιουνίου.

  ΥΠΟΙΚ: Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις αγορές

  Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δεσμεύθηκαν παράλληλα σήμερα να παρακολουθούν στενά τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος λόγω της πρόσφατης αστάθειας και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σημειώνοντας την ανησυχία της Ιαπωνίας για την πρόσφατη απότομη πτώση του γεν, όπως μεταδίδει το Reuters.

  "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις αγορές λόγω της πρόσφατης αστάθειας", αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ. "Επιβεβαιώνουμε τις δεσμεύσεις μας για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες όπως αναλύθηκαν τον Μάιο του 2017", προσθέτουν.

  Οι προηγμένες οικονομίες της G7 έχουν συμφωνήσει ότι οι αγορές πρέπει να καθορίζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Έχουν επίσης συμφωνήσει στην ανάγκη να υπάρχει συντονισμός σε επίπεδο G7 σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των νομισμάτων, σημειώνοντας πως οι υπερβολικές και απρόβλεπτες κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη.

  Ανησυχία για το χρέος

  Οι ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκαν παράλληλα στην ανάγκη οι πιστώτριες χώρες να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το χρέος τους, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην Κίνα.

  "Παραμένει σημαντικό όλες οι πιστώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών που δεν ανήκουν στη Λέσχη των Παρισίων, όπως η Κίνα, με μεγάλες εκκρεμείς απαιτήσεις από χώρες χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν προκλήσεις βιωσιμότητας του χρέους, να συμβάλλουν εποικοδομητικά στις απαραίτητες μεταχειρίσεις του χρέους", αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ στο ανακοινωθέν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ