Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 15:26

  Bloomberg: Κίνδυνος για τη στερλίνα - Μπορεί να κατρακυλήσει στο 1,15 δολ.

  132712986
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κατρακύλα της βρετανικής λίρας (στερλίνας) μπορεί να μην έχει τελειώσει, μολονότι το πιθανότερο είναι ότι θα γλιτώσει μια ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο των ΗΠΑ, σημειώνει η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence’s Audrey Childe-Freeman.

  Αναφέρει ότι είναι ρεαλιστική πιθανότητα η στερλίνα να φτάσει σε τιμή το 1,15 δολ. μέσα στο β' εξάμηνο 2022, ειδικά δεδομένης της εμπορικής αντιπαράθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των μετά Brexit ρυθμίσεων στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

  Το γεγονός αυτό προστίθεται στα πιεστικά φαινόμενα που υφίσταται το βρετανικό νόμισμα και το έχουν οδηγήσει σε πτώση 12% τους τελευταίους 12 μήνες.

  "Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Η.Β. και ΕΕ αποτελεί σενάριο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια αξίας για τη στερλίνα", γράφει η Childe-Freeman, επικεφαλής του BI για τη στρατηγική των G-10 (των 10 ισχυρότερων νομισμάτων σε διεθνή κλίμακα), συμπληρώμοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα δοκιμαζόταν σοβαρά το επίπεδο του 1,20 δολ. για τη λίρα.

  Την Παρασκευή, η στερλίνα σταθεροποιήθηκε στο 1,2470 δολ., ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και το 1,2156 δολ.

  Η στερλίνα πιέζεται λόγω του κινδύνου ύφεσης στο ΗΒ (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία), κινδύνου ο οποίοςσ μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Bank of England) να αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να χτυπηθεί ο καλπάζων πληθωρισμός. Οι προβλέψεις της BoE είναι μάλλον απαισιόδοξες, με βάση και τις πτωτικές τάσεις στους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

  Η κυβέρνηση του ΗΒ ετοιμάζεται για εισαγωγή στο κοινοβούλιο σχεδίου νόμου με το οποίο θα καταργεί μέρος της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που θα αυξήσει κατακόρυφα την ένταση με τις Βρυξέλλες.

  Η κάποτε "απίστευτη" πιθανότητα ισοτιμίας 1 προς 1 στερλίνας και δολαρίου παραμένει ωστόσο όχι σοβαρό ενδεχόμενο, διευκρινίζει η Childe-Freeman. Κάτι τέτοιο θα απατούσε μια καταστροφική πορεία των μετοχών, μια αφύσικη εκτίναξη του δολαρίου και μια μακρά περίοδο στασιμοπληθωρισμού στη Βρετανία.

  Όπως ανέφερε εξάλλου το αμερικανικό δίκτυο CNBC σε ρεπορτάζ του, οι traders αυξάνουν ολοένα το σορτάρισμα στη βρετανική λίρα καθώς η κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να εντείνεται.

  Ο πληθωρισμός ανήλθε σε 9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, υψηλό 40 ετών , καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να κινούνται αυξητικά, αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας των νοικοκυριών κατά 54% στην αρχή του μήνα.

  Ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε για μια προοπτική που ομοιάζει με Αποκάλυψη για τους καταναλωτές, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών έχει καταφύγει στην παράλειψη γευμάτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ