Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 12:50

  Σλοβακία: Πλήρωσε σε ευρώ για το φυσικό αέριο, άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια

  111318870
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.57

  Η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP) ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξηγήσει σε οδηγία της αυτή την εβδομάδα με ποιο τρόπο οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

  "Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς τη Gazprom", δήλωσε ο Προκιπτσάκ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS, εξηγώντας ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου.

  "Πραγματοποιήθηκε σε ευρώ διότι και ο ίδιος ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από τη Gazprom. Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom και έχω λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί", επεσήμανε ο ίδιος.

  "Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στη Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου", συνέχισε.

  "Η μετατροπή του συναλλάγματος είναι εκτός του ελέγχου της SPP", τόνισε ο Προκιπτσάκ

  Αν και η Κομισιόν συνέστησε στις εταιρείες της ΕΕ να μην ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει το Κρεμλίνο, δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

  Η Ρωσία έχει ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος οι χώρες να χάσουν τις προμήθειές τους. Ήδη τον προηγούμενο μήνα σταμάτησε την προμήθεια αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτησή της για πληρωμή σε ρούβλια.

  Η τσεχική CEZ λέει ότι πλήρωσε την Gazprom σε ευρώ, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες

  Η τσεχική εταιρεία κοινής ωφέλειας CEZ κατέβαλλε την οφειλόμενη πληρωμή της για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ευρώ, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας την Παρασκευή, αρνούμενος να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  "Πραγματοποιήσαμε την πληρωμή σε ευρώ, σύμφωνα με τη σύσταση της Κομισιόν. Δεν θα σχολιάσουμε λεπτομέρειες", δήλωσε η CEZ, αρνούμενη να διευκρινίσει αν η εταιρεία, η οποία λαμβάνει ένα μικρό μέρος του φυσικού αερίου από την Gazprom, χρησιμοποίησε το σύστημα που απαιτεί η Ρωσία και το οποίο περιλαμβάνει τη μετατροπή των πληρωμών σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στην Gazprombank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ