Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαϊ-2022 20:21

  Πεπεισμένοι Σολτς και Ρούτε ότι Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ

  Πεπεισμένοι Σολτς και Ρούτε ότι Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.30

  Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσαν πεπεισμένοι ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και οι Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν μέλη του NATO, όπως έχουν αιτηθεί.

  Η Γερμανία, ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει κάτι τέτοιο κατορθωτό.

  Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο κ. Σολτς διευκρίνισε ότι το Βερολίνο χαιρετίζει τις αιτήσεις των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών, ενώ σημείωσε ότι έχει την αίσθηση πως το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χώρες.

  "Εάν κάποιος ψάχνει να βρει μια γενική διάθεση μεταξύ των διάφορων χωρών, είναι η Σουηδία και η Φινλανδία να γίνουν γρήγορα μέλη, οπότε είμαι πεπεισμένος ότι οι προσπάθειες που γίνονται αυτό να γίνει πράξη θα καταλήξουν τελικώς σε επιτυχία", τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

  Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ένταξη των δύο χωρών στο NATO, μια προοπτική η οποία θολώνεται από την έντονη αντίθεση της Τουρκίας, κράτους-μέλους της συμμαχίας.

  "Πιστεύω ότι τελικά θα μπορέσουμε να ομονοήσουμε σε μια θέση με βάση την οποία θα γίνει εφικτό η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στο NATO," ανέφερε ο κ. Ρούτε.

  Όσον αφορά την Ουκρανία, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να την στηρίζουν οικονομικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά και αναφέρθηκαν στα δώδεκα PzH 2000, τα οποία διαθέτουν από κοινού (πέντε η Ολλανδία και επτά η Γερμανία), όπως και στην εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτά. "Δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή δυνατότητα για περισσότερα", δήλωσε ο κ. Ρούτε, ενώ ο κ. Σολτς ανέφερε ότι "τα οπλικά συστήματα δεν μπορούν να διατεθούν εύκολα" και εξήγησε ότι ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, αλλά προέκυψε έπειτα από ενδελεχή μελέτη του τι ακριβώς θα είχε νόημα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια λειτουργική μονάδα.

  Ο ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα PzH 2000 δεν προορίζονται για άμεση χρήση, αλλά μάλλον για επόμενη φάση, καθώς χρειάζεται η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτών στα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία είναι πολύ σύγχρονα και σύνθετα. 

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου να στερήσει από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ τα προνόμια που απολάμβανε ως πρώην καγκελάριος εξαιτίας των θέσεων που κατέχει σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, ο κ. Σολτς έκανε λόγο για "λογική και σωστή απόφαση, η οποία θα εφαρμοστεί". Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι χρειάζεται κάτι άλλο, αναφερόμενος και στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο κ. Σρέντερ στις λίστες με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά δήλωσε ότι "το καλύτερο θα ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ να παραιτηθεί από τις θέσεις του" στις ρωσικές εταιρίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ