Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαϊ-2022 19:07

  Στα ανοικτά των ελληνικών ακτών μεγάλο μέρος της ship-to-ship μεταφοράς εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου

  Στα ανοικτά των ελληνικών ακτών μεγάλο μέρος της ship-to-ship μεταφοράς εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η άφιξη φορτίων ρωσικού πετρελαίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Απρίλιο, καθώς οι κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν οδηγήσει τους traders προς νέες μεθόδους εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω φορτώσεων ship-to-ship (STS), σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon και με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

  To trading ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών παραμένει προς το παρόν νόμιμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ομονοήσει ακόμη εσωτερικά στην επιβολή εμπάργκο, ωστόσο οι τραπεζικές και άλλες χρηματοοικονομικού χαρακτήρα κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχουν δυσκολέψει τη διεξαγωγή των συναλλαγών.

  Τον Απρίλιο, οι αποστολές φορτίων ρωσικού πετρελαίου με προορισμό την Ελλάδα έφτασαν κοντά στις 900.000 τόνους, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

  Το μεγαλύτερο μέρος ξεκίνησε από ρωσικά λιμάνια με προορισμό την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Καλαμάτας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία.

  Το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, κάνοντας λόγο για ζήτημα που αφορά δραστηριότητα ιδιωτικών εταιρειών.

  Οι traders σημειώνουν ότι το fuel oil – ένα εκ των παραγώγων της διύλισης αργού - αποθηκεύεται και αναμειγνύεται στα ανοικτά σε τάνκερ αποθήκευσης και στη συνέχεια φορτώνεται από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship) για επανεξαγωγή.

  Μολονότι δεν είναι μη σύνηθες το fuel oil να φορτώνεται στα ανοικτά των ελληνικών ακτών για εξαγωγή σε άλλους προορισμούς, το επίπεδο της εν λόγω δραστηριότητας εκτινάχθηκε δυσανάλογα πολύ σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα για Απρίλιο, ανέφερε πηγή της ενεργειακής βιομηχανίας.

  Το τάνκερ "Evridiki", το οποίο έχει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 130.000 τόνων, φόρτωσε ρωσικό fuel oil στα μέσα Απριλίου ανοικτά της Καλαμάτας, ανέφεραν δύο ναυτιλιακές πηγές στο Reuters. Το δεξαμενόπλοιο στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πετρελαϊκό hub της Fjairah, δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv.

  Η Ρωσία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της προς τον συγκεκριμένο προορισμό, με τις αφίξεις να αναμένεται να εκτιναχθούν σε περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την εταιρεία πετρελαϊκών στοιχείων Vortexa.

  Έτερο τάνκερ, το "Okeanos", με την ίδια χωρητικότητα φορτίου, φόρτωσε fuel oil δια της μεθόδου STS στα ανοικτά της Καλαμάτας στις αρχές Μαΐου και πλέον κατευθύνεται προς την Ινδία.

  Το "Kriti King", το οποίο φόρτωσε φορτίο 130,000 τόνων fuel oil ανοικτά της Καλαμάτας στις αρχές Μαΐου, κατευθύνεται προς την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

  Ναυτιλιακές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι πωλητές ρωσικού πετρελαίου συνεχίζουν τις δραστηριότητες STS τόσο στο Ρότερνταμ, όσο και κοντά στην ισπανική Θέουτα, στη βόρεια Αφρική, δεδομένου ότι διαμαρτυρίες ακτιβιστών , εκτροχίασαν τέτοιες δραστηριότητες στη Δανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ