Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαϊ-2022 17:15

  Διοικητής Τράπεζας της Γαλλίας: Τάσσεται υπέρ ενός "συνεργατικού πολυμερούς διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος"

  Τράπεζα της Γαλλίας: Το εταιρικό χρέος θέτει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπέρ ενός "συνεργατικού πολυμερούς διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος" για να τεθεί τέλος στην "υπερβολική εξάρτηση από ένα ενιαίο κεντρικό νόμισμα", δηλαδή το δολάριο, τάχθηκε κατά την διάρκεια συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στην Tράπεζα της Γαλλίας ο Διοικητής της Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό.

  Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Les Échos το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν και προκειμένου να αποφευχθεί η μετάβαση από ένα σύστημα κυριαρχίας του δολαρίου, σε ένα συγκρουσιακό "μη σύστημα", που  σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας "θα προκαλούσε αστάθεια, δημιουργώντας τον κίνδυνο διαρροής από το ένα νόμισμα στο άλλο". Κάτι που θυμίζει τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις δολαρίου και  λίρας μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χρόνιας αστάθειας, σημειώνει η εφημερίδα.

  "Βρισκόμαστε στις παραμονές μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης", εκτιμά εξάλλου ο Μπερνάρ Σνόι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, εκφράζοντας φόβους, ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες με χρέη σε δολάρια.

  Οι αναδυόμενες χώρες δεν είναι αντίθετες σε μια τέτοια μεταρρύθμιση, ειδικά από τη στιγμή που οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας "δημιουργούν έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο" για χώρες όπως η Κίνα, υποστήριξε  ο Αντριου Σέγκ πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των χρηματοπιστωτικών αγορών του Χονγκ Κονγκ.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ