Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαϊ-2022 15:15

  ΕΚΤ: Ανησυχίες για τον πληθωρισμό από τα μέλη καταγράφουν τα πρακτικά

  Αξιωματούχος ΕΚΤ στο Capital.gr: 'Αυξήσεις κατώτατων μισθών μόνο κατόπιν μελέτης'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα μέλη της ΕΚΤ εξέφρασαν ευρεία ανησυχία για την εξάπλωση του πληθωρισμού και υποστήριξαν τη συνέχεια της εξομάλυνσης της πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 14 Απριλίου.

  Με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί στο ρεκόρ του 7,4%, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τα σχέδια της στη συνεδρίαση, για τερματισμό της αγοράς ομολόγων στο γ΄ τρίμηνο, αλλά διατήρησε έναν κατά τα άλλα μη δεσμευτικό τόνο, αποφεύγοντας άλλες δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων και για τα επιτόκια, τα οποία παραμένουν βαθιά αρνητικά.

  "Τα μέλη της ΕΚΤ εξέφρασαν ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό. Τα μέλη συμμερίζονται ευρέως την άποψη ότι η σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να συνεχιστεί”.

  Η ΕΚΤ προσθέτει ότι "ορισμένα μέλη θεώρησαν σημαντικό να δράσουν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Διαπιστώθηκε επίσης ένας κίνδυνος ότι, εάν το δ.σ. δεν σηματοδοτούσε μια ταχύτερη διαδικασία εξομάλυνσης, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα συνέχιζαν να αυξάνονται”.

  Σχεδόν όλοι όσοι έχουν μιλήσει δημοσίως, υποστηρίζουν τώρα μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, την πρώτη της ΕΚΤ εδώ και μια δεκαετία, και πολλοί πιέζουν για άνοδο του επιτοκίου καταθέσεων σε θετικό έδαφος αυτό το έτος, το οποίο βρίσκεται στο -0,5%.

  Η ανησυχία τους είναι πως ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο υψηλός, αλλά ότι αποκτά ευρεία βάση, αυξάνοντας τον κίνδυνο η ραγδαία αύξηση των τιμών να παγιωθεί πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

  Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Ιουνίου για να τερματίσει τις αγορές ομολόγων περί το μέσον του έτους, και πιθανότατα θα δώσει αναμφισβήτητες υποδείξεις ότι θα ακολουθήσει αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

  Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής θα προτιμούσαν μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά η τράπεζα έχει υποσχεθεί ότι οι αγορές ομολόγων δεν θα τελειώσουν πριν το γ΄ τρίμηνο και τα επιτόκια θα αυξηθούν μόνο μετά από αυτό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ