Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαϊ-2022 13:03

  Πιέσεις στον Σρέντερ να παραιτηθεί από το δ.σ. της Rosneft

  Πιέσεις στον Σρέντερ να παραιτηθεί από το δ.σ. της Rosneft
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει να μπει στη "μαύρη λίστα” ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, εάν δεν παραιτηθεί από το δ.σ. της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής, Rosneft.

  Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ισχύει επίσης για τον Karin Kneissl, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας υπό την κυβέρνηση του Κουρτς, υποστηρίζεται από τις τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται σε μικρές αλλαγές.

  Οι επικριτές κατηγορούν τον Σρέντερ, ο οποίος ως Καγκελάριος είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή περισσότερων αγωγών αερίου, για την εμβάθυνση της γερμανικής ενεργειακής εξάρτησης από έναν γείτονα ο οποίος τώρα είναι εχθρικός.

  Το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι πρώην πολιτικοί έχουν προσφάτως παραιτηθεί από τις θέσεις τους σε ρωσικές εταιρείες και απαιτεί έντονα και άλλοι, όπως ο Karin Kneissl και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, να κάνουν το ίδιο”, αναφέρει το προσχέδιο έγγραφο.

  Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί αργότερα σήμερα. Δεν είναι δεσμευτικό, αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική πίεση στην ΕΕ για να δράσει εναντίον Ευρωπαίων που θεωρούνται ότι είναι κοντά στο Κρεμλίνο.

  Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ολιγαρχών και αξιωματούχων που συνδέονται με το Κρεμλίνο, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει αποφύγει να στοχεύσει άμεσα τους Ευρωπαίους που κατέχουν κορυφαίες θέσεις εργασίας σε ρωσικές εταιρείες οι οποίες θεωρείται ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει "να επεκταθεί η λίστα των ατόμων που στοχοποιούνται από κυρώσεις της ΕΕ στα ευρωπαϊκά μέλη των δ.σ. των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων και σε πολιτικούς που συνεχίζουν να λαμβάνουν ρωσικά κεφάλαια”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ