Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 17:50

  Ελ Εριάν: Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση αλλά όχι τον στασιμοπληθωρισμό

  Ελ Εριάν: Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση αλλά όχι τον στασιμοπληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική οικονομία δεν θα μπορέσει να αποφύγει μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού και οι αγορές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στον κίνδυνο μιας σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης, δήλωσε o επικεφαλής του Gramercy Fund Management και πρώην CEO της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

  "Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί ίσως να αποφύγουν μια ύφεση, αυτό που είναι αναπόφευκτο είναι ο στασιμοπληθωρισμός", δήλωσε ο Ελ Εριάν στο Bloomberg. "Έχουμε παρατηρήσει την ανάπτυξη να υποχωρεί και βλέπουμε τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα", σημείωσε.

  Ο Ελ Εριάν κατηγόρησε την κατάσταση εν μέρει στην άποψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) από το 2021 ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κάποια στιγμή. Έκτοτε έχει αποσύρει τη θέση περί "παροδικού" πληθωρισμού και τώρα συσφίγγει τη νομισματική πολιτική, με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να λέει την Τρίτη ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται μέχρι να υπάρξουν "σαφείς και πειστικές" αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

  "Η Fed επιτέλους συμβαδίζει με τις εξελίξεις", δήλωσε και πρόσθεσε: "Αλλά έχει ακόμα δρόμο να διανύσει".

  Ο στασιμοπληθωρισμός είναι "το χειρότερο πράγμα για τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά για τη Fed, επειδή θέτει τους δύο στόχους της σε σύγκρουση μεταξύ τους", σημείωσε και συνέχισε: "Η κατάσταση αυτή μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η Fed δεν είχε επιμείνει στον χαρακτηρισμό του παρωδικού πληθωρισμού".

  Η Fed "θα πρέπει να κάνει μια πολύ δύσκολη επιλογή", πρόσθεσε ο Ελ Εριάν. "Πολλοί λένε ότι χρειάζεται τύχη και επιδεξιότητα. Χρειάζεται πολλή τύχη σε αυτό το σημείο".

  Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές, είπε ότι πρέπει να υπολογίσουν μια "σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης", πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσαρμογή.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Wells Fargo: Βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ στο τέλος του έτους - Μείωσε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ