Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 13:11

  Ρωσία: Θα εξυπηρετούμε το εξωτερικό χρέος μας σε ρούβλι, εάν οι ΗΠΑ μάς μπλοκάρουν κάθε άλλη διέξοδο

  Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα “παγώνει” τις αγορές συναλλάγματος - Η ουκρανική κρίση πλήττει ρούβλι, μετοχές, ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του εξωτερικού της χρέους σε ρούβλια, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν άλλες επιλογές, και δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

  Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την δυνατότητα για την Ρωσία να πληρώσει για ομόλογα που διακρατούνται στις ΗΠΑ, αφήνοντας την προθεσμία της 25ης Μαΐου να λήξει, γεγονός που θα φέρει την Μόσχα πιο κοντά στην στάση πληρωμών.

  Η Μόσχα θα πρέπει να πραγματοποιήσει ακόμη μία πληρωμή Eurobond στις 27 Μαΐου.

  "Δεν πρόκειται να κηρύξουμε στάση πληρωμών, έχουμε χρήματα -εκτός αν οι δυτικές χώρες καταστήσουν για εμάς αδύνατο να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά την διάρκεια των εργασιών οικονομικού φόρουμ. "Αν οι δυτικοί χρηματοπιστωτικοί θεσμοί μας κλείσουν την πόρτα, θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε και θα πληρώσουμε σε ρούβλια ως έσχατη λύση".

  Οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία απαγορεύουν τις συναλλαγές με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το ταμείο εθνικών πόρων της Ρωσίας.

  Αλλά το αμερικανικό waiver, το οποίο εκδόθηκε από το Γραφείο Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στις 2 Μαρτίου, προέβλεψε εξαίρεση για "καταβολή τόκων, μερισμάτων ή πληρωμών λήξης σε σχέση που συνδέονται με χρέος ή ίδια κεφάλαια".

  Αυτό επέτρεψε στην Μόσχα να συνεχίσει να πληρώνει τους επενδυτές και να αποφύγει την στάση πληρωμών επί του εξωτερικού της χρέους. Επέτρεψε δε στους αμερικανούς επενδυτές να συνεχίσουν να λαμβάνουν τόκους ομολόγων.

  Μετά την εκπνοή του waiver στις 25 Μαΐου, η Ρωσία θα έχει την υποχρέωση να κάνει πληρωμές ομολόγων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ