Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 12:41

  Enria (EKT): Είπαμε στις τράπεζες να προετοιμαστούν για δύσκολο δρόμο μπροστά τους

  Enria (EKT): Είπαμε στις τράπεζες να προετοιμαστούν για δύσκολο δρόμο μπροστά τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε στις τράπεζες να προετοιμαστούν για έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά τους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει την οικονομία και μια ξαφνική άνοδος των επιτοκίων κάνει πιο ευμετάβλητες τις αγορές, ανέφερε ο επικεφαλής των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ, Andrea Enria.

  Οι τράπεζες της ευρωζώνης μόλις ανέκυπταν από τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στα μερίσματα, όταν η σύγκρουση ξέσπασε τον Φεβρουάριο και επισκίασε τις οικονομικές προοπτικές.

  Ο Enria δήλωσε πως οι εποπτικές αρχές είχαν πει τώρα στις τράπεζες να επαναξιολογήσουν τις προοπτικές τους, μεταξύ των οποίων και πόσα κεφάλαια θα έχουν στη διάθεση τους.

  "Ζητήσαμε από τις τράπεζες να επαναξιολογήσουν τις προβλέψεις και την πορεία των κεφαλαίων τους υπό το πρίσμα της νέας μακροοικονομικής εικόνας, επίσης εξετάζοντας δυσμενή σενάρια”, ανέφερε ο Enria στην ιταλική εφημερίδα Repubblica.

  Ο Enria ανέφερε σε συνάντηση με το ιταλικό τραπεζικό λόμπι, ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, οδηγούν στα ύψη τον πληθωρισμό και επιβραδύνουν την ανάπτυξη, επισκιάζοντας την ώθηση στα τραπεζικά περιθώρια από την άνοδο των επιτοκίων.

  Τόνισε δε πως οι τράπεζες επέδειξαν ανθεκτικότητα το 2021 και συνέχισαν να καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους, παρά την αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ