Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 09:37

  Ηνωμένο Βασίλειο: Στο 9% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, υψηλό 40 ετών

  132712986
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Απρίλιο, στο 9%, καθώς οι υψηλότερες τιμές ενέργειας φούσκωσαν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, επιδεινώνοντας την κρίση διαβίωσης που συμπιέζει τα πραγματικά εισοδήματα των καταναλωτών.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1982, σε μια κατακόρυφη άνοδο από το 7% του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 9,1%.

  Η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αναθεώρηση του ανώτατου ορίου στην τιμή της ενέργειας, το οποίο περιορίζει τα ποσοστά που μπορεί να χρεώσει ένας προμηθευτής για τα τιμολόγια και αναθεωρείται δύο φορές τον χρόνο.

  Τον Απρίλιο, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές εφάρμοσαν μια αύξηση της τιμής του ανώτατου ορίου κατά 54% μετά την άνοδο των παγκόσμιων τιμών φυσικού αερίου.

  Οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν στο 2,5%.

  Ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 6,2% τον Απρίλιο (σε ετήσια βάση), από το 5,7% του Μαρτίου.

  Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει υψηλός για το υπόλοιπο του έτους εξαιτίας των υψηλών τιμών εμπορευμάτων και τροφίμων, αλλά αναμένουν ότι θα μειωθεί κατακόρυφα το 2023.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ