Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαϊ-2022 21:00

  Η Λαγκάρντ τα αλλάζει όλα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ

  Η Λαγκάρντ τα αλλάζει όλα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε μεγαλύτερη δυνατότητα λόγου στους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο πλαίσιο των συνεδριάσεων πολιτικής, ζητώντας από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής  να περιορίσουν τις παρεμβάσεις τους και να αφήσουν περισσότερο χρόνο για τη διεξαγωγή συζήτησης, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση της συζήτησης. 

  Η Λαγκάρντ είπε στον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν και στο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ιζαμπέλ Σνάμπελ να περιορίσουν τις παρουσιάσεις τους και να αφήσουν μεγαλύτερο περιθώριο για τους επικεφαλής των 19 κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, αναφέρουν έξι διαφορετικές πηγές στο Reuters.

  Η επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των διαφορετικών χωρών της Ευρωζώνης αποτελούσε πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα για την ΕΚΤ και τα παράπονα για τη δομή των συνεδριάσεων – όπου στις περισσότερες περιπτώσεις λίγες μόνο φωνές ακούγονται – πάνε πολύ πιο πίσω από τη θητεία της Λαγκάρντ, σημειώνει το πρακτορείο. 

  Η κριτική αυτή έχει ενταθεί από το περασμένο καλοκαίρι καθώς ο Λέιν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ υποτίμησαν το μέγεθος και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων. Το άλμα των τιμών, με κάποια μέλη της ΕΚΤ να έχουν προειδοποιήσει ότι θα είναι επίμονο, οδήγησε σταδιακά την κεντρική τράπεζα να αλλάξει την πορεία της και να ανοίξει την πόρτα στην αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022. 

  Η Λαγκάρντ αποφάσισε να περιορίσει τις παρουσιάσεις των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 20 σελίδες και είπε στο προσωπικό να ολοκληρώνει τα σεμινάρια μέχρι το μεσημέρι της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ, αναφέρουν οι πηγές. 

  Επιπλέον, η διήμερη συνεδρίαση θα ξεκινά πλέον το πρωί της Τετάρτης, αντί για το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη θα ξεκινά 30 λεπτά νωρίτερα απ' ό,τι προηγουμένως, με στόχο να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για συζήτηση, προσθέτουν οι πηγές. 

  Οι αλλαγές αυτές εφαρμόστηκαν ήδη στη συνεδρίαση του Απριλίου. 

  "Ξεκινώντας νωρίτερα τις συνεδριάσεις, το Δ.Σ. κερδίζει περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε μια κοινή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών προκειμένου να υιοθετήσει συλλογικές αποφάσεις στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ. 

  Πριν τις αλλαγές αυτές, κάποιες φορές οι παρουσιάσεις του Λέιν ξεπερνούσαν τις 60 σελίδες, ανέφεραν τρεις πηγές, κάτι που άφηνε μικρά περιθώρια για συζήτηση. 

  Αν και οι νέες οδηγίες αφορούν και την Σνάμπελ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι παρουσιάσεις της για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη συνήθως είναι σχετικά σύντομες.

  Όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της στα τέλη του 2019 η Λαγκάρντ δεσμεύτηκε να κάνει τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων περισσότερο συμμετοχική, μετά τις εντάσεις που είχαν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Μάριο Ντράγκι, όταν ένας αριθμός μελών του Δ.Σ. εξέφραζε δημόσια την αντίθεση του στις αποφάσεις της τράπεζας. 

  Η κίνηση της για την αναμόρφωση των συνεδριάσεων θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της εν λόγω δέσμευσης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ