Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαϊ-2022 17:11

  Κομφούζιο Κομισιόν για φυσικό αέριο - Προειδοποιεί τώρα για τους λογαριασμούς σε ρούβλια

  Ενεργειακή κρίση: Σενάριο μηδενικής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου εξετάζει η κυβέρνηση - Έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα για την πληρωμή του φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις της, μία ημέρα αφότου οι Βρυξέλλες δημοσίευσαν οδηγία που έλεγε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν νόμιμα τις αγορές.

  Όπως τονίζει το Reuters, τα κράτη - μέλη και οι εταιρείες ζητούν εδώ και εβδομάδες σαφήνεια από την Επιτροπή για πώς θα προχωρήσουν στο θέμα, αφότου η Μόσχα ζήτησε στα τέλη Μαρτίου οι πληρωμές για το φυσικό αέριο να γίνονται σε ειδικούς λογαριασμούς της Gazprombank που θα κάνουν μετατροπή σε ρούβλια.

  Σε επικαιροποιημένη οδηγία, που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στις χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε συγκεκριμένη τράπεζα.

  Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο υπό την προϋπόθεση ότι το κάνουν στο νόμισμα που αναφέρεται στα υπάρχοντα συμβόλαιά τους, δηλώνοντας παράλληλα ότι η συμβατική τους υποχρέωση εκπληρώθηκε με την καταβολή του ποσού στο εν λόγω νόμισμα.

  Σχεδόν όλες οι συμβάσεις προμήθειας που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

  Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Reuters, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια στη Gazprombank θα παραβίαζε το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ.

  "Είναι κάτι που πάει πέρα από τις ενδείξεις που δώσαμε στα κράτη - μέλη για το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς κυρώσεων", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

  Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές.

  Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

  Όπως σημείωνε εξαρχής το πρακτορείο Bloomberg, σχετικά με την ενημέρωση που έκανε η Κομισιόν στα κράτη - μέλη την Παρασκευή, η επικαιροποιημένη οδηγία αποτύγχανε να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα του λογαριασμού όσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο αυτό.

  Σε άλλα βασικό σημείο της οδηγίας, εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιήσουν μια πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια και δηλώσουν ότι η υποχρέωσή τους ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να απαιτούνται από τη ρωσική πλευρά περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή.

  Όπως είχε μεταδώσει το Bloomberg, όταν γνωστοποιήθηκε η οδηγία της Κομισιόν, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γαλλία είχαν εγκρίνει σε γενικές γραμμές το σχέδιο, ωστόσο η Πολωνία είχε δηλώσει ότι αποτυγχάνει να προσφέρει νομική σαφήνεια και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στους πρεσβευτές της ΕΕ.

  Άλλα κράτη είχαν μπερδευτεί από την απουσία συγκεκριμένης επεξήγησης για το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια.

  Από την πλευρά της, η Γερμανία είχε αναφέρει ότι συμβουλεύτηκε τις εταιρείες της για την πρόταση και έλαβε θετικά σχόλια, όπως είχε αναφέρει πηγή του πρακτορείου. Το Βερολίνο διευκρίνισε επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν το άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών στην Gazprombank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ