Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 15:10

  Η Ρωσία διέκοψε όλες τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία τη Δευτέρα

  ηλεκτρικο ρευμα γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία διέκοψε όλες τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών, καθώς η ρωσική εταιρεία κοινής ωφέλειας Inter RAO ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις σταματούσε επειδή δεν είχε λάβει πληρωμές.

  Σημειώνεται ότι - όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters - η Inter RAO είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα σταματούσε "προς το παρόν" τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία από από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα, καθώς δεν είχε πληρωθεί πληρωθεί για την ενέργεια που είχε πουλήσει μέσω του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ενέργειας Nord Pool από τις 6 Μαΐου.

  Ο φινλανδικός διαχειριστής δικτύου Fingrid, ο οποίος ανέφερε ότι η Μόσχα προμηθεύει περίπου το 10% των ενεργειακών αναγκών της Φινλανδίας, δήλωσε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με σουηδική ενέργεια και με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

  Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα σχετίζεται με τις δυτικές κυρώσεις που επηρεάζουν τις πληρωμές και όχι με αντίποινα για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια της Φινλανδίας, η οποία επικρίθηκε από τη Μόσχα επειδή επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση στην οποία η Ρωσία αντιτίθεται έντονα εδώ και καιρό.

  "Λόγω αυτών των περιορισμών δεν μπορούν πλέον να γίνουν πληρωμές για ρωσική ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως, η διακοπή είναι μάλλον συνέπεια παρά ρωσικό αντίμετρο", ανέφερε η Fingrid, χωρίς να κάνει αναφορά για το ΝΑΤΟ.

  Οι ροές ρωσικής ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία τη Δευτέρα ήταν μηδενικές, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου Fingrid, υποχωρώντας από 87 μεγαβάτ στο μηδέν νωρίς το Σάββατο.

  Η Fingrid ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι είχε προετοιμαστεί για την προοπτική της Ρωσίας να μειώσει τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία περιορίζοντας την ικανότητα μεταφοράς κατά το ένα τρίτο.

  Οι αναλυτές της Refinitiv δήλωσαν ότι η απώλεια των ρωσικών ροών θα οδηγήσει σε αύξηση των φινλανδικών τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,20 ευρώ στα 90,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το γ' τρίμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ