Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 09:28

  Κίνα: Αρνητικά στοιχεία για ανεργία, βιομηχανική παραγωγή, πωλήσεις λιανικής λόγω κορονοϊού

  Κίνα: Αρνητικά στοιχεία για ανεργία, βιομηχανική παραγωγή, πωλήσεις λιανικής λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εργοστασιακή δραστηριότητα και οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα μειώθηκαν κατακόρυφα τον Απρίλιο καθώς οι περιορισμοί για τον κορονοϊό κράτησαν εργαζόμενους και καταναλωτές στα σπίτια τους και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επισκιάζοντας τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

  Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σαγκάης, έπληξαν την παραγωγή και την κατανάλωση και αύξησαν τους κινδύνους για εκείνα τα μέρη της παγκόσμιας οικονομίας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.

  Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 11,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020, και μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.

  Η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για άνοδο και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς τα μέτρα κατά του κορονοϊού έπληξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού και παρέλυσαν τη διανομή.

  Οι αναλυτές τώρα αναμένουν ότι η ύφεση στην Κίνα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί σε σχέση με αυτή που προκάλεσε η πανδημία το 2020, με τις εξαγωγές να είναι απίθανο να κινηθούν υψηλότερα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να περιορίζονται στις επιλογές προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας.

  "Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ τα χειρότερα ελπίζουμε να τελείωσαν, πιστεύουμε ότι η οικονομία της Κίνας θα δυσκολευτεί να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα", αναφέρουν οι αναλυτές.

  Η βιομηχανική παραγωγή γύρω από την περιοχή που περιλαμβάνει και την Σαγκάη, μειώθηκε 14,1% τον Απρίλιο, ενώ αυτή στη ΒΑ Κίνα μειώθηκε κατά 16,9%.

  Επίσης, τα στοιχεία εμφάνισαν πτώση 47,6% των πωλήσεων αυτοκινήτου, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιέκοψαν την παραγωγή εν μέσω άδειων εκθέσεων και ελλείψεων ανταλλακτικών.

  Η κρίση του κορονοϊού φαίνεται και στην αγορά εργασίας, που τώρα τίθεται ως βασική προτεραιότητα για να μπορέσει το Πεκίνο να διατηρήσει οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

  Ο δείκτης ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 6,1% τον Απρίλιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 και υψηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για το 2022, στο 5,5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ