Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Μαϊ-2022 18:06

  Handelsblatt: Η Τουρκία απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας για την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

  Handelsblatt: Η Τουρκία απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας για την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία θέτει όρους προκειμένου να πει το "ναι" της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απειλώντας έτσι την ενότητα της συμμαχίας στη στάση της απέναντι στη Ρωσία, σύμφφωνα με την Handelsblatt.

  Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 30 χωρών της συμμαχίας στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία ζήτησε υποστήριξη στον αγώνα κατά του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία. Επιπλέον, η Άγκυρα επέκρινε ότι πολλές χώρες έχουν περιορίσει την παράδοση όπλων στην Τουρκία λόγω του τουρκικού αγώνα κατά των ομάδων αυτών.

  Στο Βερολίνο την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τους περιορισμούς "απαράδεκτους" και ζήτησε την άρση τους. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι η πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού ήταν κατά της εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λόγω των περιορισμών, "και μας καλούν να τους εμποδίσουμε". Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τις σκανδιναβικές χώρες "ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων".

  Οι δηλώσεις επισκίασαν επίσης την επίσημη ανακοίνωση της Φινλανδίας την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θεωρείται ιστορική, καθώς η γειτονική Ρωσία έδινε μεγάλη έμφαση στην ουδετερότητά της επί δεκαετίες.

  Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν αναμένει ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας θα καθυστερήσουν την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είχε καταστήσει σαφές ότι δεν ήθελε να εμποδίσει την ένταξη, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών. "Ως εκ τούτου, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιρρήσεις που προβάλλει η Τουρκία κατά τρόπο που δεν θα καθυστερήσουν την ενταξιακή διαδικασία".

  Ο ηγέτης του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψει τη Φινλανδία από το βήμα αυτό. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστρο  χαρακτήρισε τα σχέδια προσχώρησης ως λάθος. Η απομάκρυνση της Φινλανδίας από την παραδοσιακή ουδετερότητά της θα οδηγούσε σε επιδείνωση των μέχρι τώρα σχέσεων καλής γειτονίας.

  Μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, οι έμμεσες απειλές της Τουρκίας για βέτο προκάλεσαν επομένως σημαντική δυσαρέσκεια. Η Γερμανία και οι περισσότεροι από τους άλλους συμμάχους χαιρετίζουν το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αποδοχή τους θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ ως αμυντική συμμαχία, αλλά και ως συμμαχία αξιών, τόνισε την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι).

  Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε στην τελική συνέντευξη Τύπου μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω μόλυνσης από τον κορονοϊό, εξέφρασε παρόμοιες απόψεις. Ο Νορβηγός, αναφερόμενος στη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε: "Εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση, θα είναι μια ιστορική στιγμή".

  Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποτραπεί η Τουρκία από το να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρέμεινε αρχικά ασαφής. Σύμφωνα με διπλωμάτες, εκτός από τις δηλώσεις των δύο βόρειων χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν και οι παραχωρήσεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της Άγκυρας θέλει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τους Αμερικανούς και ελπίζει σε τερματισμό της διαμάχης για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

  Η Τουρκία είχε παραγγείλει το σύστημα S-400 το 2017 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την παράδοση και επέβαλαν κυρώσεις. Κατά την άποψη της Ουάσινγκτον, η χρήση του συστήματος θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτών και την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία.

  Δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες απαιτήσεις από τη Γερμανία. Η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση είχε σταματήσει εν μέρει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

  Η Γερμανία θα μπορούσε να ολοκληρώσει την επικύρωση πριν από τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου

  Η Μπέρμποκ δεν θέλησε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της διαμάχης μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει σε μια γρήγορη έγκριση της πιθανής εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Γερμανία. Σε περίπτωση που και οι δύο χώρες αποφασίσουν υπέρ της ένταξης, η ίδια δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό γι' αυτήν "σε αυτή την πραγματικά ιστορική στιγμή, να μην υπάρξουν κολλήματα". Όλα είναι έτοιμα για μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης.

  Το βήμα αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής διαδικασίας του ΝΑΤΟ για την εισδοχή των δύο σκανδιναβικών χωρών - στη Γερμανία, για την επικύρωση απαιτείται η έγκριση της Bundestag. Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη μιλήσει με όλα τα δημοκρατικά κόμματα του κοινοβουλίου για το θέμα αυτό και ανακοίνωσε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, καθώς και ειδικές συνεδριάσεις της Bundestag.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Γερμανία θα μπορούσε ακόμη και να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής, εάν η Τουρκία δεν μπλοκάρει τη διαδικασία εισδοχής. Ιδανικά, οι εσωτερικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάαβιστο και η Σουηδή ομόλογός του Αν Λίντε συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις στο Βερολίνο ως προσκεκλημένοι το βράδυ του Σαββάτου. Ο Χάαβιστο δήλωσε: "Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτό το θέμα". Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Στους νατοϊκούς κύκλους θεωρείται πιθανό να υπάρξει μια τομή μετά από συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Αυτά έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα της εβδομάδας.

  Παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ. Εάν οι δύο χώρες υποβάλουν αίτηση για ένταξη τις επόμενες ημέρες, είπε, αναμένει. "ότι μπορούμε να τους καλωσορίσουμε και ότι θα τηρηθούν όλοι οι όροι για την ένταξη".

  Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν  ανέμενε επίσης συμφωνία. "Η πολιτική είναι μερικές φορές και θεατρινισμός και μερικές φορές είναι σαν το παζάρι που πρέπει να διαπραγματευτείς μέχρι τέλους", είπε. Στο τέλος, όμως, θα τα καταφέρουμε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ