Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2022 17:09

  Μάχη με τον χρόνο στο λιμάνι της Κωνστάντζας για τα ουκρανικά σιτηρά

  105654620
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, προτού έρθει η επόμενη συγκομιδή και προκαλέσει συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα, δίνει η Ρουμανία.

  Η Ουκρανία, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, αναγκάστηκε μετά τη ρωσική εισβολή να επαναδρομολογήσει τις αποστολές σιτηρών είτε με τρένο μέσω της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας είτε με φορτηγίδες μέσω του Δούναβη.

  Όμως η Ουκρανία πρέπει να μεταφέρει 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών πριν από τη νέα συγκομιδή σε λιγότερο από τρεις μήνες για να αποφύγει τη συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και να προλάβει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. 

  Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Valean χαρακτήρισε την πρόκληση "γιγαντιαία" και δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να θέσει σε εφαρμογή νέες αποτελεσματικές διαδρομές μεταφοράς για τα ουκρανικά σιτηρά.

  Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας τίθεται το εμβληματικό λιμάνι της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, η Κωνστάντζα, από όπου έχει περάσει μέχρι στιγμής μόνο το 1% του στόχου της ΕΕ, δηλαδή περίπου 240.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών, όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του λιμένα, Florin Goidea.

  Η διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού της Κωνστάντζας Comvex έχει διανείμει περίπου 180.000 τόνους σε τέσσερα πλοία, συμπεριλαμβανομένου του φορτηγού πλοίου Nordic bc Munich που ολοκλήρωσε τη φόρτωση 33.000 τόνων αραβοσίτου με προορισμό την Αίγυπτο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

  "Μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα εμπορεύματα με πολύ κόπο", τόνισε μιλώντας στο Reuters ο πρόεδρος της Comvex, Viorel Panait. 

  Πέρυσι, το λιμάνι της Κωνστάντζας διοχέτευσε στις αγορές μια ποσοότητα σιτηρών ρεκόρ, που έφτασε στους 25,2 τόνους, με χώρες προέλευσης την ίδια, αλλά και τις Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία. 

  Ο Panait εκτίμησε ότι οι διαχειριστικοί φορείς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εύρυθμα για μια επιπλέον ποσότητα -κατά 20%- σε σύγκριση με πέρσι. Ανέφερε πως η στήριξη από την κυβέρνηση ή την ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει τους φορείς εκμετάλλευσης του λιμανιού να επενδύσουν στον εξοπλισμό που απαιτείται για την συνολική διαχείριση των ουκρανικών φορτίων. Ο τερματικός σταθμός σιτηρών στην Κωνστάντζα θα μπορούσε να επεξεργαστεί έως και 70.000 τόνους ημερησίως.

  Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο λιμάνι ξεφόρτωναν 10 βαγόνια ανά ώρα. Τον Ιούνιο, θα προστεθεί μια δεύτερη γραμμή εκφόρτωσης για φορτηγίδες, δήλωσε ο Panait. Η Comvex έχει αποστείλει επίσης περίπου 160.000 τόνους ουκρανικού σιδηρομεταλλεύματος τον τελευταίο μήνα μέσω του τερματικού σταθμού διαχείρισης ορυκτών. Τον Μάιο υπέγραψε ξεχωριστή σύμβαση με ουκρανικό παραγωγό για τη μεταφορά έως και 180.000 τόνων σιδηρομεταλλεύματος ανά μήνα.

  Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η αποκατάσταση 35 σιδηροδρομικών γραμμών στο λιμάνι της Κωνστάντζας, μια επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων λέι (42,08 εκατ. δολαρίων), σύμφωνα με τον Ρουμάνο υπουργό Μεταφορών. 

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ