Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 07:35
Ευρώπη: Αγώνας δρόμου με υψηλό κόστος για την αναπλήρωση αποθεμάτων φυσικού αερίου

Η Ευρώπη έχει αρχίσει να γεμίζει τις αποθήκες φυσικού αερίου για να ενισχύσει τον εφοδιασμό της ενόψει χειμώνα και να προφυλαχθεί από τυχόν διακοπές στις ροές από τη Ρωσία, αλλά το υψηλό κόστος του αερίου σημαίνει ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να κοστίσει περίπου 40 δισ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με πέρσι.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα του εφοδιασμού για τις οικονομίες και τους καταναλωτές του μπλοκ, με τις τιμές να είναι σχεδόν κατά 300% αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι.
Η Ρωσία παρέχει συνήθως περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, αλλά τώρα το Κρεμλίνο απαντά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αρχίζοντας να περιορίζει την προσφορά, κάνοντάς το έτσι πιο δύσκολο για τα κράτη - μέλη να γεμίσουν τις αποθήκες τους και να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο σε περίπτωση που η Μόσχα διακόψει τις ροές.
"Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Το κλειδί είναι να γεμίσουμε τις αποθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο το δυνατόν περισσότερο", δήλωσε στο Reuters ο Guy Smith, διευθυντής Εμπορίας Φυσικού Αερίου και ΥΦΑ της Vattenfall.
Η Κομισιόν ανέφερε ότι οι ανάγκες έκτακτου εφοδιασμού θα έχουν προτεραιότητα έναντι της αναπλήρωσης των αποθηκών, με τους στόχους να αλλάζουν σε περίπτωση που κηρυχθεί έκτακτη ανάγκη εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε ολόκληρη την ΕΕ ή σε περιφερειακό επίπεδο, πράγμα που θα σημαίνει ότι τα επίπεδα αποθήκευσης θα είναι ανεπαρκή.
Η πιθανότητα σημαντικών περικοπών στον εφοδιασμό αυξάνεται, με τη Βουλγαρία και την Πολωνία να έχουν ήδη αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και την Ουκρανία να έχει σταματήσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ενός σημαντικού σημείου διέλευσης σε έδαφος που κατέχει η Ρωσία.
Ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, η οποία τέθηκε υπό την εποπτεία της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας νωρίτερα φέτος, δεν λαμβάνουν πλέον αέριο, ενώ η ρωσική Gazprom ανέφερε ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξάγει αέριο μέσω της Πολωνίας μέσω του αγωγού Yamal-Europe.
Το φυσικό αέριο που βρίσκεται σε αποθήκες αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το ένα τέταρτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ζήτηση είναι υψηλή.
Μέχρι τις 10 Μαΐου τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης ήταν σχεδόν κατά 38% γεμάτα, από 26% στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υποδομής φυσικού αερίου.
Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη - μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.
"Λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς το τέλος Απριλίου, οι συνολικές ροές από τις αρχές Μαΐου έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να φθάσουν τα 52,5 δισ. κυβικά μέτρα, γεγονός που θα κοστίσει περίπου 58 δισ. ευρώ με βάση μια τιμή γύρω στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα", δήλωσε ο Leon Izbicki, συνεργάτης της Energy Aspects.
Η ίδια ποσότητα φυσικού αερίου θα κόστιζε περίπου 14 δισ. ευρώ με βάση τις τιμές γύρω στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάιο του 2021. Το υψηλότερο κόστος σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να χρειαστεί να παρέμβουν για να παράσχουν κίνητρα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι αποθήκες θα γεμίσουν, πρόσθεσε ο Izbicki.
Μόνο η πλήρωση των αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας θα κόστιζε περίπου 25 δισ. ευρώ, ανέφερε η RWE.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει σήμερα τα αποθέματα γεμάτα κατά περίπου 39% από 26% στις 21 Μαρτίου.
"Τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν ανακάμψει αρκετά καλά, αλλά στην πραγματικότητα επιβαρύνονται με κάποιο κόστος γεμίζοντας όσο πιο γρήγορα μπορούν", δήλωσε ο Smith της Vattenfall.
Η Vattenfall διαθέτει έναν αποθηκευτικό χώρο στη Γερμανία κοντά στα ολλανδικά σύνορα.
Στο παρελθόν συνήθως οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν φθηνότερες τους καλοκαιρινούς μήνες από αυτές που αναμένονται το χειμώνα, παρέχοντας κίνητρο για αποθήκευση φυσικού αερίου όταν η ζήτηση είναι χαμηλή το καλοκαίρι, με την προοπτική πώλησης σε πολύ υψηλότερη τιμή όταν η ζήτηση κορυφώνεται το χειμώνα.
Ωστόσο, πέρυσι, με την εκτίναξη των τιμών καθώς η ζήτηση ανέκαμψε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, οι θερινές τιμές ήταν υψηλότερες από τις προθεσμιακές χειμερινές τιμές, καθιστώντας ασύμφορη την αποθήκευση φυσικού αερίου και αφήνοντας τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης σε χαμηλά επίπεδα άνω των πέντε ετών τον περασμένο χειμώνα.
Οι τιμές αυτό το καλοκαίρι συνέχισαν ως επί το πλείστον να είναι υψηλότερες από τις προθεσμιακές τιμές για το χειμώνα μέχρι στιγμής φέτος.
Οι φόβοι σχετικά με τη ρωσική προσφορά διατήρησαν τις βραχυπρόθεσμες τιμές σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν για να προσφέρουν κίνητρα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι αποθήκες θα είναι γεμάτες.
Ο γερμανικός νόμος επιτρέπει στον Trading Hub Europe (THE), έναν κόμβο της αγοράς φυσικού αερίου που εποπτεύεται από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης που είναι άδειες ή κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα πλήρωσης για να αποθηκεύει τις δικές του αγορές.
Οι τωρινές υψηλές τιμές φυσικού αερίου και τα μικρά κίνητρα για την αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν πωλητές φυσικού αερίου να περιμένεις μέχρι να ξεκινήσουν οι κρατικές αγορές, δήλωσε ο ο Michael Kohl, διευθύνων σύμβουλος της RWE Gas Storage West.
"Ίσως κάποιοι από τους εμπόρους να θέλουν να περιμένουν. Ίσως αν η κυβέρνηση παρέμβει, γιατί να κλείσω τόση αποθηκευτική ικανότητα όση έκλεινα;", δήλωσε ο Kohl.