Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαϊ-2022 21:46

  Μπόστιτς (Fed): Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αν επιμείνει ο πληθωρισμός

  Μπόστιτς (Fed): Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αν επιμείνει ο πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοιχτός σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από όσες έχουν σχεδιαστεί προς ώρας εμφανίστηκε ο Ράφαελ Μπόστιτς, μέλος του ΔΣ της Fed, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμείνει στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα. 

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Βloomberg, μιλώντας σε εκδήλωση στην Φλόριντα ο κ. Μπόστιτς υπογράμμισε ότι "σίγουρα θα φέρουμε τα επιτόκια μας σε ένα ουδέτερο επίπεδο, όπου δεν θα παρέχουμε πλέον διευκόλυνση".

  "Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή επίπεδα που είναι αρκετά υψηλά - κατά πολύ υψηλά δηλαδή και δεν επιστρέφει προς τον στόχο του 2% - τότε θα υποστηρίξω μια  περαιτέρω κίνηση", πρόσθεσε.

  Ο κ. Μπόστιτς είπε ακόμα ότι υποστηρίζει την πρόθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς και συρρίκνωση του ισολογισμού της τράπεζας κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια ετησίως.

  Παράλληλα, δεν απέκλεισε μια κίνηση 75 μονάδων βάσης στο μέλλον, ενώ είπε ότι είναι δικαιολογημένη μια συζήτηση για την πώληση τίτλων της Fed που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.

  Είπε ακόμα ότι η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ήταν "ιστορική" και επισήμανε ότι θα υποστηρίξει "την παραμονή σε αυτό το πιο επιθετικό επίπεδο μέχρι να φτάσουμε σε ουδέτερο έδαφος".

  Μια ουδέτερη στάση θεωρείται ότι δεν τονώνει την ανάπτυξη ούτε την περιορίζει. Η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) υπολογίζει αυτό το επίπεδο των επιτοκίων στο περίπου 2,4%, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται πλέον στο εύρος του 0,75% με 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ