Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαϊ-2022 16:14

  Συμφωνίες Λονδίνου - Στοκχόλμης και Ελσίνκι για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας

  Τζονσον και Αντερσον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα τη σύναψη νέων συμφωνιών με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεσμευόμενος να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

  Ο Τζόνσον αναμένεται να υπογράψει τις νέες διακηρύξεις, τις οποίες το Λονδίνο περιγράφει ως "μια σημαντική αλλαγή στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας", κατά τη διάρκεια των σημερινών επισκέψεών του στη Σουηδία και στη Φινλανδία.

  "Είμαστε σταθεροί και κατηγορηματικοί στην υποστήριξή μας τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία και η υπογραφή αυτών των διακηρύξεων ασφαλείας είναι σύμβολο της παντοντινής διασφάλισης μεταξύ των εθνών μας", ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

  Στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται: "Ο πρωθυπουργός θα καθορίσει την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών στην περίπτωση που είτε αντιμετωπίσουν κρίση είτε δεχτούν επίθεση".

  Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θωρακίζουν την εθνική τους ασφάλεια.

  Και οι δύο χώρες αναμένεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

  Η Σουηδία έχει λάβει επίσης διαβεβαιώσεις υποστήριξης από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

  Η βρετανική ανακοίνωση ανέφερε ότι οι νέες συμφωνίες θα αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών και θα επιταχύνουν την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, γυμνάσια και αναπτύξεις.

  Παράλληλα ο Τζόνσον τόνισε τα κυρίαρχα κράτη πρέπει να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις. "Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αναγκάζει όλους να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τα κυρίαρχα κράτη πρέπει να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις χωρίς φόβο ή επιρροή ή απειλή αντιποίνων", είπε, συμπληρώνοντας ότι το Λονδίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Σουηδία σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

  Από την πλευρά της η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον τόνισε η Στοκχόλμη και το Λονδίνο συμφώνησαν για αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση κρίσης ή επίθεσης, που ενδέχεται να περιλαμβάνει τη συνεισφορά στρατιωτικών πόρων.

  "Σε περιόδους κρίσης, η συνεργασία γίνεται ακόμη πιο σημαντική", τόνισε μετά τις συνομιλίες με τον Τζόνσον.

  "Αν κάποια από τις δύο χώρες υποστεί καταστροφή ή δεχτεί επίθεση, η Βρετανία και η Σουηδία θα συνδράμουν η μία την άλλη με πολυάριθμους τρόπους. Η υποστήριξη θα παρέχεται κατόπιν αιτήματος από την πληγείσα χώρα και μπορεί να περιλαμβάνει στρατιωτικούς πόρους", τόνισε η ίδια.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ