Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 10-Μαϊ-2022 22:02

    Γουόλερ (Fed): Τώρα που αντέχει η οικονομία είναι η ώρα για αυξήσεις επιτοκίων

    Γουόλερ (Fed): Τώρα που αντέχει η οικονομία είναι η ώρα για αυξήσεις επιτοκίων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η συγκυρία είναι καλή προκειμένου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά το κόστος δανεισμού, δήλωσε το μέλος της ΔΣ της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ.

    "Τώρα είναι η ώρα να γίνει. Θες να το κάνεις αυτό όταν η οικονομία είναι ισχυρή", είπε ο Γουόλερ σε ομιλία του στη Fed της Μινεάπολις.

    Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν η Fed καθυστερήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, η οικονομία μπορεί να χάσει τη δυναμική της και να αυξηθεί η ανεργία.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουόλερ, "κατά την άποψή μου, κάνε το τώρα, φόρτωσε εμπροσθοβαρώς, ολοκληρώσε το και θα κρίνουμε  μετά πώς προχωρά η οικονομία".

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Fed γνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να συμβεί εάν δεν πάρει στα σοβαρά την προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό.

    Όπως είπε ο Κρ. Γουόλερ, η Fed επιχειρεί μια "ήπια προσγείωση", με την οποία η ανάπτυξη θα συνεχιστεί παρά την αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τον πρώην πρόεδρο της Fed, Πολ Βόλκερ και τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η Fed προκάλεσε απότομη ύφεση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

    Η διαφορά όμως, όπως είπε, μεταξύ του σήμερα και της εποχής Βόλκερ είναι ότι ο πληθωρισμός τότε ήταν εκτός ελέγχου για σχεδόν μια δεκαετία.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ