Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαϊ-2022 20:10

  Ουκρανία: Διακόπτεται λόγω ανωτέρας βίας η ροή φυσικού αερίου από Sokhranivka

  Green Tank: Οι ΑΠΕ το κλειδί για την απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό ορυκτό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:15

  Η ουκρανική GTSOU - ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου στη χώρα - ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κηρύξει περίπτωση ανωτέρας βίας [force majeure] στη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου της Sokhranivka, με τις ροές να σταματούν στις 11 Μαΐου, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Η GTSOU ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στον σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου στο Novopskov, λόγω "παρεμβάσεων των δυνάμεων κατοχής σε τεχνικές διαδικασίες". 

  Ο σταθμός συμπίεσης στο Novopskov στην περιοχή του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βρίσκεται υπό την κατοχή ρωσική δυνάμεων και αυτονομιστών από το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής. 

  Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα μεταφοράς της Ουκρανίας στην περιοχή του Λουχάνσκ, όπως μεταδίδει το Reuters. Μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού αερίου που κατευθύνεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ακόμα και μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, συνεχίζει να αποτελεί βασική οδό διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. 

  "Για την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους και λόγω των όρων που συμφωνήθηκαν, είναι πιθανό να μεταφερθεί προσωρινά δυναμικότητα από το σημείο διασύνδεσης 'Sokhranivka' στο σημείο διασύνδεσης 'Sudzha' που βρίσκεται σε περιοχή υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας", αναφέρει η GTSOU σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

   

   

  Gazprom: Δεν είναι τεχνολογικά εφικτό 

  Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να μεταφερθεί η ροή του φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σημείο εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU.

  Στους αυτονομιστές το φυσικό αέριο

  Ο επικεφαλής του διαχειριστή του συστήματος δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής ξεκίνησαν να δεσμεύουν φυσικό αέριο που προορίζεται να περάσει από την Ουκρανία και να το στέλνουν στις δύο αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας. 

  Ο CEO του διαχειριστή, Sergiy Makogon, έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς να δώσει στοιχεία, στο Reuters λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Ουκρανία θα αναστείλει τις ροές μέσω του σημείου εισόδου της Sokhranivka, το οποίο καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που ταξιδεύει από τη Ρωσία στην Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ