Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαϊ-2022 11:44

  EBRD: Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος, της Ουκρανίας κατά 30%

  182720951
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει την οικονομία τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, καθώς και οι δύο αναμένεται να σημειώσουν απότομη πτώση της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, όπως σημειώνει το CNBC.

  Η οικονομία της Ρωσίας, η οποία πλήττεται από τις διεθνείς κυρώσεις, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2022, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία προβλέπεται ότι θα προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας της Ουκρανίας κατά 30% φέτος, ανέφερε η EBRD.

  "Με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% που καταγράφηκε το 2021 να αποτελεί μονάχα μια μακρινή ανάμνηση, ο πόλεμος θέτει την οικονομία της Ουκρανίας υπό τεράστια πίεση, με τη βαριά καταστροφή των υποδομών και των παραγωγικών δυνατοτήτων", ανέφερε η EBRD. Υπολογίζεται ότι το 30% έως 50% των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει εντελώς τη λειτουργία τους στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους.

  Αυτή η τελευταία πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ουκρανίας αποτελεί αναθεώρηση προς τα κάτω κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο.

  Το ΑΕΠ της Ουκρανίας προβλέπεται να ανακάμψει στο 25% το επόμενο έτος, ανέφερε η EBRD, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι ουσιαστικές εργασίες ανασυγκρότησης θα έχουν ήδη ξεκινήσει μέχρι τότε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ