Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Μαϊ-2022 16:34

  Vitol: Η διαπραγμάτευση ρωσικού πετρελαίου θα γίνει πιο δύσκολη από τα μέσα Μαΐου

  Reuters: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοινώνουν αύριο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εταιρείες εμπορευμάτων θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο να αγοράζουν και να πωλούν ρωσικό πετρέλαιο από τα μέσα του τρέχοντος μήνα, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο έμπορο αργού στον κόσμο, καθώς η Ευρώπη αυστηροποιεί τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.


  Οι ρωσικές εξαγωγές αργού και προϊόντων πετρελαίου έχουν πιθανώς μειωθεί κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από 7,5 εκατομμύρια πριν από την επίθεση στα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε την Κυριακή ο Mike Muller, επικεφαλής της Ασίας στην Vitol Group, σε podcast που παρήγαγε η Gulf Intelligence με έδρα το Ντουμπάι. Θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω μετά τις 15 Μαΐου, είπε.

  Πολλοί εμπορικοί οίκοι ερμηνεύουν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τους απαγορεύουν να συναλλάσσονται με ρωσικές κρατικές ενεργειακές εταιρείες πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος.

  "Είμαστε ουσιαστικά πάνω από την ημερομηνία αυτή, όπου το διεθνές τραπεζικό σύστημα απλά δεν μπορεί να κάνει πληρωμές προς ρωσικές οντότητες", δήλωσε ο Muller. "Οι κυρώσεις της ΕΕ απαγορεύουν ένα σωρό πράγματα από τις 15 Μαΐου".

  Θα υπάρξει μια "διαφορετική πραγματικότητα" ακόμη και για τις εταιρείες που μέχρι τώρα διατηρούσαν τις αγορές ρωσικής ενέργειας επειδή έχουν συμβατικές υποχρεώσεις να εκπληρώσουν, είπε. Η Vitol με έδρα τη Γενεύη, η οποία διακίνησε 7,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού και διυλισμένου πετρελαίου την ημέρα το 2021, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι προτίθεται να σταματήσει να εμπορεύεται προϊόντα ρωσικής προέλευσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

  Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε σε υψηλό πολλών εβδομάδων, περίπου στα 110 δολάρια το βαρέλι, την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ΕΕ πλησίασε στην επίσημη απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία. H EE σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αργό σε έξι μήνες και στα προϊόντα πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους για να τιμωρήσει το Κρεμλίνο για τον πόλεμο. Ωστόσο, ορισμένα μέλη, ιδίως η Ουγγαρία, προσπαθούν να αποτρέψουν την απαγόρευση.

  Πολλοί έμποροι, ναυλωτές, ασφαλιστές και τράπεζες αποφεύγουν ήδη τη ρωσική ενέργεια από φόβο μήπως παραβιάσουν τις υφιστάμενες οικονομικές κυρώσεις ή για να αποφύγουν ζημιά στη φήμη τους. Ορισμένοι μικρότεροι έμποροι θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία και μετά από αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Muller. Παρόλα αυτά, θα υπάρξουν καθυστερήσεις και εμπλοκές καθώς θα αγωνίζονται να βρουν φορτωτές και ασφαλιστές πρόθυμους να αναλάβουν την έκθεση σε ρωσικά βαρέλια.

  "Ένα ολόκληρο τμήμα της ναυτιλιακής αγοράς θα πρέπει να αφιερωθεί σε αυτό το εμπόριο", δήλωσε ο Muller. "Υπάρχουν πολλές λέξεις γι' αυτό, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι mainstream. Το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται με έκπτωση και τα πλοία θα διαπραγματεύονται με ασφάλιστρο, επειδή ο πλοιοκτήτης που ασχολείται με αυτή την επιχείρηση μπορεί να διαπιστώσει ότι τα πλοία του δεν γίνονται αποδεκτά από κανέναν άλλον για κάποιο χρονικό διάστημα".

  Λίγα έθνη πέραν των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και πολλά είναι πρόθυμα να αγοράσουν περισσότερο από το πετρέλαιό της, το οποίο πωλείται με μεγάλες εκπτώσεις.

  Η Ινδία, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού στον κόσμο, έχει αυξήσει τις αγορές της από τη Ρωσία μετά την εισβολή και προσπαθεί να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις στις τιμές, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Η Γερμανία έχει προσκαλέσει τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά τον επόμενο μήνα ως ειδικό προσκεκλημένο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τη σφυρηλάτηση μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας κατά της Μόσχας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ