Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Μαϊ-2022 13:12

  Bloomberg: Οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αμβλύνονται λόγω του άλματος στο κόστος δανεισμού

  Η Βρετανία πιστεύει ότι η Ρωσία επιδιώκει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προετοιμασμένη για αντίξοες συνθήκες, καθώς το αυξανόμενο κόστος δανεισμού προστίθεται στην κρίση του κόστους ζωής, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Οι δανειστές ενυπόθηκων δανείων ακολουθούν την Τράπεζα της Αγγλίας, αυξάνοντας τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό καθιστά πιο ακριβή την ιδιοκτησία ενός σπιτιού σε μια εποχή που οι τιμές των πάντων, από την ενέργεια μέχρι τα ρούχα, υφίστανται τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1980.

  Η στροφή προς τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο τα τελευταία χρόνια απαλλάσσει το 80% των κατόχων στεγαστικών δανείων από ένα άμεσο σοκ. Αλλά το υψηλότερο κόστος θα επηρεαστεί όταν λήξουν αυτές οι συμφωνίες και οι δανειολήπτες αναγκαστούν να αναχρηματοδοτήσουν, πιθανώς με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια. 

  "Σαφώς, η δομή της αγοράς ενυπόθηκων δανείων έχει μετατοπιστεί, οπότε η ταχύτητα μετάδοσης των αλλαγών πολιτικής στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι λίγο πιο αργή από ό,τι στο παρελθόν", δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της BOE Huw Pill. "Αλλά είχαμε μια ανάλυση της μετακύλισης τον Φεβρουάριο. Αυτή η μετακύλιση θα πραγματοποιηθεί και θα έχει κάποια μετριοπαθή αποτελέσματα στην αγορά κατοικίας".

  Η συμπίεση γίνεται ήδη αισθητή από τα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά με ρυθμιζόμενα επιτόκια. Κάθε αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας προσθέτει περισσότερες από 30 λίρες το μήνα στις πληρωμές για ένα τυπικό 25ετές στεγαστικό δάνειο που συνάπτεται σήμερα. Για τους νέους δανειολήπτες, τα χαμηλότερα επιτόκια δεν είναι πλέον διαθέσιμα. 

  Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο δανεισμού της για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο στο 1%, το υψηλότερο από το 2009. Προειδοποιεί επίσης για διψήφιο πληθωρισμό και αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ