Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 07-Μαϊ-2022 11:48

    IW: Πόσο μεγάλη είναι η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων;

    Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Μελέτη  σε σχέση με την κρίση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα συνέταξε το Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW).

    Στα συμπεράσματά της, αναφέρεται πως οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς της Κίνας αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο αμφιλεγόμενων συζητήσεων.

    Υπήρξαν εικασίες ότι θα μπορούσε να προκύψει μια σοβαρή κρίση. Η πολύ υψηλή και η ραγδαία αύξηση του χρέους, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, είναι σίγουρα ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι. Παρόλο που η κατάσταση είναι σοβαρή, πολλοί ελαφρυντικοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία για να αποτρέψει μια σοβαρή κρίση.

    Αυτά περιλαμβάνουν, πάνω απ' όλα χαμηλό εξωτερικό χρέος, υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα, έλεγχοι κεφαλαίων, πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών και χαμηλός πληθωρισμός.
    Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους από την αύξηση του χρέους και την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων και προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια.

    Με την καθιέρωση των τριών κόκκινων γραμμών για την ακίνητη περιουσία και την χρηματοπιστωτική αγορά, έχει κάνει ένα πολύ πιο δυναμικό βήμα από ό,τι στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί οι υπερχρεωμένες εταιρείες ακινήτων παλεύουν με την αφερεγγυότητα. Μεγάλοι όμιλοι ακινήτων, όπως ο όμιλος Evergrande, βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. 

    Μετά από μια άνθηση που διήρκεσε για χρόνια, οι σημερινοί δείκτες δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων έχει ψυχρανθεί. Ωστόσο, οι προκλήσεις αυτές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, διότι ο τομέας των ακινήτων είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία στο σύνολό της.

    Σε περίπτωση χρεοκοπίας του ομίλου Evergrande και άλλων εταιρειών ακινήτων, φοβούνται παγκόσμιες επιπτώσεις ντόμινο. Ωστόσο, η ευπάθεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς σε απώλειες από μια κρίση ακινήτων στην Κίνα φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη για διάφορους λόγους και δεν μπορεί να συγκριθεί με την πτώχευση της Lehman Brothers. Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα στην στην αναταραχή στον κινεζικό τομέα των ακινήτων. Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος μιας πραγματικής οικονομικής μετάδοσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η μεταδοτικότητα μιας σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα.

    Θα είχε αρνητική στις εξαγωγές των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της και, συνεπώς, στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει απειλή βαθιών σεναρίων κρίσης εδώ.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ