Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Μαϊ-2022 18:06

  KPMG: Επιβράδυνση της προόδου στις γνωστοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή στις ετήσιες εκθέσεις των τραπεζών παγκοσμίως

  KPMG: Επιβράδυνση της προόδου στις γνωστοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή στις ετήσιες εκθέσεις των τραπεζών παγκοσμίως
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάμψη σημείωσε το 2021 η πρόοδος στις γνωστοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή στις ετήσιες εκθέσεις για ορισμένες από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου, σύμφωνα με τη νέα έκθεση από την Ομάδα Διεθνών Προτύπων της KPMG (KPMG International Standards Group).

  Συγκεκριμένα, παρά την αυξανόμενη σύμπνοια σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στο θέμα του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, τα ευρήματα αναδεικνύουν ότι, αν και πολλοί οργανισμοί ακολουθούν μια σαφή πορεία προς μεγαλύτερη πληροφόρηση πέραν των απαιτούμενων, με το 100% των τραπεζών που αναλύθηκαν να παρέχουν κάποια μορφή γνωστοποιήσεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, έχει επιβραδυνθεί η πρόοδος ως προς την λεπτομέρεια που παρέχεται στις ετήσιες εκθέσεις, με διαφορές μεταξύ χωρών.

  Οι τράπεζες σε περιοχές που έχουν ήδη εισάγει περισσότερες ρυθμίσεις για τις γνωστοποιήσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, έχουν κάνει τα μεγαλύτερα βήματα με εμπλουτισμένες γνωστοποιήσεις -με τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρώτη γραμμή. Επίσης, σε κάποιες περιφέρειες όπου το επίπεδο βάσης για τις γνωστοποιήσεις στις ετήσιες εκθέσεις ήταν ιστορικά χαμηλότερο, καλύπτουν πλέον το χαμένο έδαφος πλησιάζοντας τις τράπεζες με τις πιο εξελιγμένες γνωστοποιήσεις.

  Η δημιουργία του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας (International Sustainability Standards Board - ISSBTM) αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς ένα παγκόσμιο πλαίσιο αναφοράς για την πληροφόρηση σχετικά με την αειφορία -συμπεριλαμβανομένου του κλίματος. Εν αναμονή των νέων προτύπων για τις γνωστοποιήσεις από το ISSB, υπάρχουν κάποια ανεπίσημα στοιχεία από την ανάλυση της KPMG ότι ορισμένες τράπεζες έχουν επιλέξει μια στάση αναμονής έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα νέα πρότυπα.

  Παρά τη μικρή πρόοδο, η ανάλυση της KPMG υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες έχουν επίγνωση των κίνδυνων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ειδικά όταν περιγράφουν τους κινδύνους που έχουν αναγνωρίσει και τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαρθρώσει τις δομές εταιρικής διακυβέρνησής τους για τη διαχείριση αυτών των κινδύνων. Δεδομένης της παραδοσιακής εστίασης των τραπεζών στη διαχείριση κινδύνων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις τράπεζες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση παρέχουν λεπτομερείς γνωστοποιήσεις στον τομέα αυτόν.

  Σε ποσοστό 77%, οι τράπεζες που συμμετείχαν αναφέρουν ότι συμπεριλαμβάνουν κινδύνους σχετικούς με την κλιματική αλλαγή στο ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και ότι αρχίζουν να ακολουθούν τις συνήθεις διαδικασίες αναγνώρισης, αξιολόγησης, διαχείρισης και αναφοράς και για τους κινδύνους που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

  Πολλές από τις τράπεζες επίσης αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι ένας γενικός κίνδυνος που επηρεάζει και τους υπόλοιπους. Οι πιο συχνοί κίνδυνοι που επηρεάζονται είναι ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κίνδυνος φήμης, ο κίνδυνος συμμόρφωσης και ο λειτουργικός κίνδυνος. Ωστόσο, ενώ οι γνωστοποιήσεις σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο αναφέρονται με λεπτομέρειες στο πρώτο μέρος των ετήσιων εκθέσεων, πολύ λίγες από τις τράπεζες συνδέουν αυτές τις γνωστοποιήσεις με την επίδραση που έχουν στις οικονομικές καταστάσεις.

  Ο Χάρης Συρούνης, Partner στο Ελεγκτικό Τμήμα της KPMG στην Ελλάδα και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, με αφορμή την έκθεση αναφέρει: "Η τάση που έδειξε η έρευνα ότι υπάρχει πρόοδος στην ποιότητα των ετήσιων εκθέσεων των τραπεζών το 2021 σχετικά με τους κινδύνους γύρω από την κλιματική αλλαγή παρατηρήθηκε και για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων είναι ευαίσθητοι σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων. Παρά το γεγονός ότι οι γνωστοποιήσεις αυτές είναι καινούριες η πληροφόρηση που δόθηκε πιστεύουμε πως πετυχαίνει τη σύνδεση μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων και το πρώτο μέρος της ετήσιας έκθεσης είναι σημαντική. Οι τράπεζες έχουν επίσης αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την πράσινη ή βιώσιμη χρηματοδότηση. Ωστόσο, το 2021 δεν είδαμε τα προϊόντα αυτά να επιδρούν στις γνωστοποιήσεις των οικονομικών καταστάσεων.

  Οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουμε πως σέβονται απόλυτα τις κατευθύνσεις αυτές και σκοπεύουν να ανταποκριθούν στις προτάσεις του ISSB, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγορών (ESMA) αλλά και της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (European Financial Reporting Advisory Group - EFRAG) αναπτύσσει ένα σύνολο προτύπων για τις εταιρείες της ΕΕ. Η αρχή έχει γίνει και υπάρχει σημαντικός δρόμος να καλυφτεί για τους οργανισμούς να υιοθετήσουν τώρα μια ενεργητική προσέγγιση για τις γνωστοποιήσεις σε σχέση με το κλίμα, παρέχοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και συνοχή για τους επενδυτές και την ευρύτερη κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ