Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Μαϊ-2022 13:58

  Ινδία: Αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

  Ινδία: Αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο και ανέλαβε δράση για να αποσύρει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, οδηγώντας στο βαθύ κόκκινο τα ομόλογα της χώρας και τις μετοχές, καθώς κλιμακώνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

  Στην πρώτη απρογραμμάτιστη αλλαγή των επιτοκίων της από τα βάθη της πανδημίας, η Reserve Bank of India αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς στο 4,40% από το ιστορικό χαμηλό του 4% που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια. 

  "Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες, ιδίως στα τρόφιμα", ανέφερε ο διοικητής της τράπεζας Shaktikanta Das σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για "μεγάλο χρονικό διάστημα" κάτι που θα μπορούσε να απαγκιστρώσει τις πληθωριστικές προσδοκίες. 

  "Ο πληθωρισμός θα πρέπει να χαλιναγωγηθεί προκειμένου να παραμείνει η οικονομία της χώρας σε μια πορεία για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη", πρόσθεσε. 

  Η Reserve Bank of India αύξησε ταυτόχρονα τον συντελεστή ταμειακών αποθεματικών κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,5%, κάτι που αναμένεται να αναγκάσει τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα χρήματα στην κεντρική τράπεζα, αφήνοντας έτσι τα ιδρύματα με μικρότερα περιθώρια να δανείσουν στους πελάτες τους. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή αναμένεται να αφαιρέσει περίπου 870 δισ. ρουπίες (11,4 δισ. δολ.) σε ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα. 

  Οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο αναφοράς σκαρφάλωσαν έως και 30 μονάδες βάσης στο 7,42%, το υψηλότερο από το 2019, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κοντά σε χαμηλό δύο μηνών μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ