Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Μαϊ-2022 09:55

  Τούρκοι χρησιμοποίησαν ναό της Αθηνάς ως πύλη για νυχτερινό μπαρ

  Τούρκοι χρησιμοποίησαν ναό της Αθηνάς ως πύλη για νυχτερινό μπαρ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν ο τουρκικός πληθυσμός έχει μάθει ότι αυτά που είναι διάσπαρτα γύρω του, δεν είναι αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά αριστουργήματα, ιστορικές αποδείξεις και δεν προσπαθεί να τα καταλάβει αλλά μαθαίνει ότι είναι απλά πέτρες που αρέσουν στους τουρίστες, η περιφρόνησή του προς αυτές τις "πέτρες" φτάνει και κάποιες φορές ξεπερνά το όριο της ασέβειας.

  Μετά τον εμβληματικό ναό της Αγια-Σοφιάς, την πύλη και τα μάρμαρα της οποίας χρησιμοποιούνται ως κρεμαστές και ράφια για παπούτσια, το επόμενο επεισόδιο έρχεται από τη Σίδη, στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας.

  Ένα μπαρ με το όνομα "Απόλλων" άνοιξε σε ιδιωτικό κτήμα δίπλα στο Ναό της Αθηνάς στην αρχαία πόλη της Σίδης. Αυτοί που άνοιξαν το μπαρ, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως εστιατόριο, χρησιμοποίησαν τα ιστορικά ερείπια στον χώρο της ανασκαφής ως πύλη εισόδου για το νυχτερινό κέντρο.

  Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εφημερίδα Hürriyet, η πύλη του ανασκαφικού χώρου του ναού, που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε στο όνομα της θεάς Αθηνάς, και ο περίγυρος του ναού αναδιοργανώθηκαν ως πύλη εισόδου του νυχτερινού κέντρου, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία υπό το όνομα "Απόλλων", σε παρακείμενη ιδιωτική ιδιοκτησία. Τα ξύλινα κιγκλιδώματα που περιέβαλλαν την είσοδο του ναού και τοποθετήθηκαν για να προστατεύουν τα τεχνουργήματα αφαιρέθηκαν εντελώς την προηγούμενη ημέρα από τα εγκαίνια.

  Ο υπεύθυνος Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας της Αττάλειας Τζαντεμίρ Ζόρογλου υπέβαλε μήνυση εναντίον των υπευθύνων. Δηλώνοντας ότι μια τέτοια εικόνα δεν μπορεί να επιτραπεί, ο Ζόρογλου είπε: "Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να ανοίξει αυτή η πύλη στο παρελθόν, αλλά το αποτρέψαμε. Μάλιστα, ο διευθυντής της ανασκαφής μας έδωσε προσωπικά οδηγίες για την τήρηση των μέτρων. Δόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα αργότερα το βράδυ. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον", είπε.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ