Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Απρ-2022 14:05

  Ρωσία: Στο 14% μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

  Ρωσία: Στο 14% μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 14%, σε μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση, δηλώνοντας επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση φέτος, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τη συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

  Η κεντρική τράπεζα συνεδρίαζε σήμερα μετά την απροσδόκητη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 17% στις αρχές Απριλίου, αφού είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 20%, μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

  Η σημερινή μείωση υπερέβη τις προσδοκίες, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση στο 15%.

  Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Ρωσία θα χρειαζόταν χαμηλότερα επιτόκια λόγω της επικείμενης ύφεσης της οικονομίας μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.

  "Εάν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η τράπεζα της Ρωσίας βλέπει περιθώριο για μείωση του βασικού επιτοκίου το 2022”, αναφέρει σε ανακοίνωση της.

  Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 10,5% μέχρι το τέλος του έτους από την κεντρική τράπεζα, καθώς η σταθεροποίηση του ρουβλίου βοηθάει στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών κινδύνων.

  Η κεντρική τράπεζα τόνισε ακόμη πως ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 18%-23% το 2022, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του 4%, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί το 2024. Στις 22 Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 17,6%.

  Η κεντρική τράπεζα τώρα χρειάζεται να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά σε υψηλό 20 ετών, με την οικονομία να διέρχεται την υψηλότερη ύφεση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

  Οι νέες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για ύφεση το 2022 μεταξύ 8%-10%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ