Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Απρ-2022 20:33

  Στη Βουλγαρία η πρώτη περιφερειακή ομάδα εργασίας για την Πλατφόρμα Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ

  Πόσο αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες την ενεργειακή κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βουλγαρία συμφώνησαν να συγκροτήσουν στη Σόφια μια πρώτη περιφερειακή ομάδα εργασίας, ως μέρος της Πλατφόρμας Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα εξετάσει τις ανάγκες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τις τιμές και τις ροές, καθώς και πτυχές υποδομής. Να σημειωθεί ότι, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom για τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ είχε σειρά συναντήσεων στην Κομισιόν.

  Η περιφερειακή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο επόμενο έτος και θα παράσχει ειδική περιφερειακή τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδίου δράσης REPowerEU για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την πλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του επόμενου χειμώνα και την περαιτέρω επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα. Θα υποστηρίξει και θα συντονίσει την εφαρμογή των κοινών σχεδίων ετοιμότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αγορών, αποθήκευσης και διασυνδέσεων - συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του εφοδιασμού στη Βουλγαρία, την περιοχή, την ενεργειακή κοινότητα και όχι μόνο.

  Η Βουλγαρία θα επικοινωνήσει με χώρες της γειτονιάς της και θα οργανώσει την πρώτη υπουργική συνάντηση στις 5 Μαΐου. Το έργο της ειδικής ομάδας θα βασιστεί κυρίως στις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ορισμένα σενάρια ενεργειακής διακοπής, σε στενό συντονισμό και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ