Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Απρ-2022 15:34

  ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση κατά 1,4% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους

  ΗΠΑ: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σπρώχνει τη χώρα σε ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απρόσμενη συρρίκνωση εμφάνισε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, με την εξασθένιση ωστόσο να αποδίδεται κυρίως στο εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ που κατέγραψε η χώρα.

  Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους υποχώρησε κατά 1,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, την ώρα που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1%.

  Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη αποδίδεται σε σειρά παραγόντων, όπως η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της παραλλαγής Όμικρον που έπληξε την οικονομική δραστηριότητας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, αλλά και η εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλά σχεδόν 40 ετών, ενώ αρνητικά επηρέασε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΑΕΠ αποδίδεται στο αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, αφού οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να επεκτείνεται. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 6,9% στο τέλος του προηγούμενου έτους.

  Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο επίπεδο ρεκόρ των 113 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 87 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

  Το εμπορικό έλλειμμα από μόνο του μείωσε το ΑΕΠ κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση που έχει καταγραφεί. Οι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και η μείωση των αποθεμάτων συνέβαλαν επίσης στον εξασθένιση του αμερικανικού ΑΕΠ.

  Παρ' όλα αυτά, οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις, οι δύο βασικοί πυλώνες της αμερικανικής οικονομίας, παρέμειναν αμφότεροι αρκετά ισχυροί. Οι δαπάνες των νοικοκυριών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατά 2,7%, έναντι ανόδου 2,5% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεις σημείωσαν άλμα 15,3%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ