Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Απρ-2022 09:43

  Gazprom: Έκλεισε τη στρόφιγγα για Πολωνία, Βουλγαρία - "Άλμα" 4% στις τιμές φυσικού αερίου

  184123411
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.20

  Η Gazprom έκοψε την παροχή φυσικού αερίου την Τετάρτη το πρωί στις  Βουλγαρία και Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν τον ενεργειακό κολοσσό σε ρούβλια.

  Όπως μεταδίδει το Reuters, η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

  Τα ολλανδικά futures βρέθηκαν να σημειώνουν νωρίτερα άλμα 24% στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο από την 1η Απριλίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Αυτή την ώρα ενισχύονται κατά 4% στα 107,70 ευρώ. 

  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε από τις χώρες που χαρακτηρίζει "μη φιλικές" να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα πληρωμής, βάσει του οποίου θα ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank και θα πραγματοποιούν πληρωμές για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια που θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

  "Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τον νέο τρόπο πληρωμών, για τον οποίο οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν εγκαίρως", ανακοίνωσε η Gazprom την Τετάρτη.

  Απειλές για κλείσιμο της στρόφιγγας και σε άλλες χώρες 

  Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

  "Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία", τόνισε η Gazprom.

  Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, σχολίασε πως η Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση, διακόπτωντας πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες "μη φιλικές" χώρες.

  Βουλγαρία: Η Gazprom παραβιάζει τους όρους της σύμβασης

  Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε σήμερα πως το προτεινόμενο σύστημα πληρωμών από πλευράς Ρωσίας ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη χώρα του. 

  Τόνισε ακόμη ότι η Σόφια έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

  Ο Νικόλοφ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

  "Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο", εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

  Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματούσε τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

  Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, δήλωσε στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

  Το υπουργείο θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για την κατάσταση.

  Η Πολωνία επιβεβαιώνει την αναστολή των παραδόσεων από την Gazprom  

  Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε σήμερα "την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Yamal".

  "Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης", επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

  "Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει", τόνισε η πολωνική εταιρεία.

  Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και έχει προγραμματίσει να μην παρατείνει τη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Gazprom μετά τη λήξη της στο τέλος του τρέχοντος έτους.

  Ομαλή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σερβίας και Βουλγαρίας στην Ουγγαρία

  Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της Gazprom.

  "Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας", σημειώνει ο Πέτερ Σιγιάρτο στην σελίδα του στο Facebook.

  Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

  Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω 1 δισ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

  Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ