Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 24-Απρ-2022 09:18

    Bloomberg: Επισιτιστική κρίση, χρέος και πολιτική δημιουργούν ένα ευμετάβλητο μείγμα

    Τυνησία σημαια
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, τα αρτοποιεία είναι πάροχοι επιδοτούμενης καθημερινής τροφής και βαρόμετρο της κοινής γνώμης, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Έτσι, όταν ο πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις αναφορές ότι βασικά είδη διατροφής, όπως το αλεύρι, είχαν λιγοστέψει καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βάθαινε την οικονομική κρίση της χώρας του, ένας φαινομενικά καλά εφοδιασμένος αρτοποιός της Τύνιδας, όπου συνήθιζε να ψωνίζει, αποτέλεσε ένα χρήσιμο σκηνικό.

    Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε. Καθώς ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου τον περασμένο μήνα επέμενε απαλά ότι οι ελλείψεις ήταν πραγματικές, ένας μη χαμογελαστός Σαΐντ ντυμένος με ένα ζοφερό μαύρο παλτό αναγκάστηκε αντ' αυτού να επιτεθεί στους κερδοσκόπους που "λιμοκτονούν τον λαό" ανεβάζοντας τις τιμές. Αφού κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους ότι υποδαυλίζουν τις ελλείψεις, ο πρώην καθηγητής Νομικής έφυγε με τέσσερα ψωμιά και ένα αυτί γεμάτο επικρίσεις από τους παρευρισκόμενους.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την ύφεση της Τυνησίας, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων εκτοξεύονται και οι προμήθειες βασικών αγαθών στενεύουν παγκοσμίως. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά σε επίπεδο ρεκόρ και το έλλειμμα πρόκειται να διπλασιαστεί, ενώ το 40% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, απειλώντας με νέα έξοδο μεταναστών από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Το κρίσιμο είναι ότι οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πακέτο διάσωσης έχουν φρενάρει. 

    Δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη, ο Σαΐντ διέλυσε το κοινοβούλιο, αφού οι νομοθέτες συνήλθαν ουσιαστικά αψηφώντας τη διαταγή του Ιουλίου 2021 με την οποία ανέστειλε τη συνέλευση, μια πράξη που ονομάστηκε πραξικόπημα από τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένου του ισλαμιστικού κόμματος Ennahda με επιρροή.

    Σχεδόν ένα χρόνο αφότου εκτροχίασε μια εύθραυστη δημοκρατία που χρονολογείται από την πρώτη ομοβροντία της Αραβικής Άνοιξης και κατέλαβε την εκτελεστική εξουσία, ο Σαΐντ φαίνεται να έχει κολλήσει. Οι επικριτές του λένε ότι είναι απρόθυμος ή ανίκανος να ανοικοδομήσει την πολιτική συναίνεση που απαιτείται για να βγάλει την οικονομία από το τέλμα. 

    Η υπομονή εξαντλείται. "Θέλουμε απλώς να ζήσουμε", δήλωσε ο Bahaa, 28 ετών, πωλητής ρούχων στην ταραγμένη συνοικία Ettadhamoun της πρωτεύουσας. Έδωσε μόνο το μικρό του όνομα σε μια χώρα όπου η καταστολή των διαφωνιών έχει αυξηθεί. "Αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι νέοι θα πάνε στο προεδρικό μέγαρο με πέτρες για να πετάξουν".

    Τον Ιανουάριο η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα που διαδήλωναν με αφορμή την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης στη χώρα και απαιτούσαν από τον Σαΐντ να ανακαλέσει την κατάληψη της εξουσίας. Έκτοτε, οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω. Οι οδηγοί ταξί διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα είδαν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους και οι ουρές για ψωμί αυξήθηκαν καθώς η προσφορά περιορίστηκε. 

    Ο Saied, 64 ετών, αντιστάθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχει αποφύγει πιθανούς συμμάχους μέσα στο ισχυρό συνδικάτο UGTT και τα μειονοτικά κόμματα. Αντ' αυτού, προωθεί την ατζέντα του για την "αποκέντρωση", η οποία επιδιώκει να παραμερίσει τις εριστικές πολιτικές ομάδες που κατηγορεί ότι κατέστρεψαν την Τυνησία μετά την επανάσταση του 2011 και να θέσει την εξουσία στα χέρια των τοπικών επιτροπών.

    Πολλαπλές προσπάθειες να συζητηθούν τα ζητήματα που θίγονται στο άρθρο με αξιωματούχους της προεδρίας, της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, απέβησαν άκαρπες. Αξιωματούχοι της UGTT αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Ούτε οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι. Έχουν τιμωρήσει τα τυνησιακά ομόλογα, ανησυχώντας ότι η εκτίναξη του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας και η απώλεια των Ρώσων τουριστών μπορεί να επιταχύνουν τον κρατικό εκδότη με τα μετρητά προς χρεοκοπία. Η οικονομία της Τυνησίας είναι τώρα λιγότερο από το 90% του μεγέθους της πριν από την εξέγερση πριν από μια δεκαετία, ενώ ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περίπου 88%, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα φτάσει το 99,7% το 2025. 

    Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων εδώ και δεκαετίες κατατρώγουν τα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία πλέον επαρκούν για να καλύψουν τις εισαγωγές τεσσάρων μηνών. Είναι αρκετά χαμηλά ώστε να προκαλούν κάποια ανησυχία στους επενδυτές σχετικά με τη βιωσιμότητα του σωρού του εξωτερικού χρέους της Τυνησίας.

    Καθυστέρηση των συνομιλιών του ΔΝΤ


    Στο εσωτερικό της χώρας, το κλίμα είναι τόσο ζοφερό που "δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι Τυνήσιοι θα αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρει ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ", δήλωσε ο Γιουσέφ Σερίφ της ερευνητικής πρωτοβουλίας Columbia Global Centers. "Το γεγονός ότι υπάρχουν συνομιλίες από μόνο του είναι ένα σημάδι ότι ο Σαΐντ θέλει ένα νέο πρόγραμμα", είπε. "Αλλά αν οι μεταρρυθμίσεις απορριφθούν, θα κατηγορήσει την κυβέρνησή του".

    Η εκτίναξη του κόστους των εισαγωγών σημαίνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού μπορεί να διπλασιαστεί σχεδόν στα 20 δισεκατομμύρια δηνάρια (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, ξεπερνώντας τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που λένε οι αρχές ότι θα ζητήσουν από το ΔΝΤ. Μια συμφωνία αυτού του μεγέθους μοιάζει ήδη φιλόδοξη, δεδομένης της ποσόστωσης απόσυρσης της Τυνησίας από τον δανειστή, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει βοήθεια βάσει του πλαισίου έκτακτης πρόσβασης του ΔΝΤ, το οποίο πιθανότατα θα επιφέρει ακόμη πιο αυστηρούς όρους.  

    Δυτικός διπλωμάτης με γνώση των συζητήσεων μεταξύ Τυνήσιων αξιωματούχων και των χωρών της G-7 δήλωσε ότι ο Σαΐντ φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να διορθώσει τη χώρα μόνος του, περιγράφοντάς τον ως άτομο που δεν έχει εμπιστοσύνη στους άλλους. Ο διπλωμάτης αναγνώρισε ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται "με όλες τους τις δυνάμεις" προς την κατεύθυνση ενός νέου προγράμματος του ΔΝΤ, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα στην αντιμετώπιση επώδυνων θεμάτων, όπως οι υπερχρεωμένες και διογκωμένες κρατικές επιχειρήσεις που αποτελούν προπύργιο της UGTT. 

    "Η UGTT θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον Saied", δήλωσε ο Hichem El-Ajbouni, ένας από τους νομοθέτες που επιδιώκουν την αποκατάσταση των κοινοβουλευτικών εξουσιών. Η μεταρρύθμιση των κρατικών εταιρειών "είναι απαραίτητη αλλά δύσκολη". 

    Η Τυνησία αποκλείει την αναθεώρηση του χρέους σε οποιαδήποτε συμφωνία με το ΔΝΤ, λέει ο επενδυτής

    Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τη διαδικασία, η οικονομική ζημιά που προκάλεσε ο πόλεμος καθυστέρησε τις τεχνικές συνομιλίες με το ΔΝΤ κατά περίπου ένα μήνα, καθώς οι Τυνήσιοι αξιωματούχοι προσπαθούν να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα δεσμευτούν να λάβουν. 

    Αλλά οι αρχές, οι οποίες είχαν θέσει ως ημερομηνία-στόχο τον Απρίλιο για μια συμφωνία, δεν έχουν επίσης ακόμη παράσχει διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να κερδίσουν μια ευρεία εσωτερική συναίνεση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

    Δεν φαίνεται κίνδυνος χρεοκοπίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Τυνησίας είναι μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο, αλλά αναγνώρισε ότι η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Εάν οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν προς τις βουλευτικές εκλογές που ο Σαΐντ σχεδιάζει να διεξαγάγει τον Δεκέμβριο -αν μπορέσει να περάσει ένα νέο σύνταγμα προηγουμένως- θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

    Αυτό είναι πιθανό να δοκιμάσει την αφοσίωση Τυνήσιων. Καθώς κρεμούσε μια αφίσα του προέδρου που υποσχόταν στους αγοραστές χαμηλότερες τιμές, αναλογιζόταν ότι "οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά", ειδικά μετά την περαιτέρω αύξηση των τιμών λόγω του πολέμου. "Αυτό είναι το πιο δύσκολο Ραμαζάνι για τους Τυνήσιους".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ