Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Απρ-2022 14:12

  Ο Κρ. Λίντνερ τάσσεται υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία

  Η μεγαλύτερη πρόκληση του Κρίστιαν Λίντνερ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.12

  Ο επικεφαλής του FDP και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε για τις οικονομικές συνέπειες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει τον "στασιμοπληθωρισμό" - μια οικονομία που λειτουργεί ασθενέστερα με αυξανόμενη απονομιμοποίηση - δήλωσε ο Λίντνερ, ο οποίος συνδέθηκε ψηφιακά από την Ουάσινγκτον με το συνέδριο του ομοσπονδιακού κόμματος FDP το Σάββατο.

  Υπήρχε "κίνδυνος φτωχοποίησης για πολλούς ανθρώπους", δήλωσε ο Lindner. Αποτελεί επίσης απειλή για την ικανότητά του να βγάζει τα προς το ζην όπως πριν. Επιπλέον, είπε, πως η εμπιστοσύνη στη Γερμανία ως τόπο επενδύσεων θα πληγεί και οι επιχειρηματίες θα γίνουν λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους. Ο στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσε πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση σταθερότητας. Επιπλέον, η πείνα απειλεί ορισμένα μέρη του κόσμου.

  "Από τη μία πλευρά, χρειαζόμαστε περισσότερη και ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό δεν θα πετύχει σε μια κατάσταση ελλείψεων, συμφόρησης εφοδιασμού και αύξησης των τιμών με τη διανομή όλο και περισσότερων κρατικών χρημάτων και επιδοτήσεων", δήλωσε ο Lindner. Ζήτησε να γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα, να επιλυθούν οι προκλήσεις στην προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σχεδιασμού.

  Την ίδια στιγμή, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να αποκλείει αυξήσεις φόρων. Η αποκήρυξη των φορολογικών αυξήσεων ήταν ήδη σημαντική στη συμφωνία συνασπισμού, "τώρα αυτή η αποκήρυξη είναι επείγουσα".

  Ο Λίντνερ υποστήριξε επίσης τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) στη διαμάχη για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. "Η καγκελάριος έχει την εμπιστοσύνη του FDP και της κοινοβουλευτικής του ομάδας στη γερμανική Μπούντεσταγκ", δήλωσε ο Λίντνερ.

  Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι επίσης σαφές ότι "η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια και βαρέα όπλα". Η κατάσταση απαιτεί υπεύθυνες και σοβαρές αποφάσεις, είπε. Η συνολική κριτική στην καγκελάριο δεν θα μπορούσε να είναι υπόθεση του FDP, δήλωσε ο Lindner. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως  "η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο".

  Ο Lindner επικρίνει το CDU/CSU για "κομματικούς πολιτικούς ελιγμούς"


  Ο Λίντνερ καταδίκασε έντονα την προγραμματισμένη πρόταση της Ένωσης στην Μπούντεσταγκ για την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία. "Με μια τρέχουσα πρωτοβουλία για τις παραδόσεις όπλων, γίνεται προφανώς μια προσπάθεια να μπει σε μπελάδες ο κυβερνητικός συνασπισμός και έτσι να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση στο σύνολό της", δήλωσε ο Λίντνερ.

  "Για να είμαι ξεκάθαρος: σε περιόδους πολέμου στην Ευρώπη, δεν έχω καμία κατανόηση για αυτή τη μορφή κομματικοπολιτικών ελιγμών. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση ικανή να αναλάβει δράση, η οποία θα λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για το γραφείο μας".

  Ο κ. Λίντνερ συνέχισε λέγοντας ότι τον ενοχλεί επίσης το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU επιχειρηματολογεί με πολύ τακτικό τρόπο όσον αφορά το σχεδιαζόμενο ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr. Ο επικεφαλής της παράταξης της Ένωσης Φρίντριχ Μερτς (CDU) είχε δηλώσει ότι δεν θα έδινε στον κυβερνητικό συνασπισμό  περισσότερες ψήφους από τις απαραίτητες για την απαιτούμενη τροποποίηση του βασικού νόμου. "Τι είναι αυτό περισσότερο από καθαρή κομματικοπολιτική τακτική σε ένα ζήτημα αυτής της ιστορικής διάστασης;"

  Ήταν θέμα καθορισμού μιας θεμελιώδους πορείας, δήλωσε ο Lindner. Είπε ότι το CDU/CSU πρέπει να αναρωτηθεί αν με αυτή την προσέγγιση ανταποκρίνεται στην ευθύνη που του αναλογεί όσον αφορά την κρατική πολιτική. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς το CDU και το CSU "να σταματήσουν την κομματικοπολιτική γυμναστική στο πάτωμα σε ζητήματα ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και σε υπαρξιακά ζητήματα συμμαχίας και να αναλάβουν την κρατικοπολιτική ευθύνη".

  Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι είχε προηγουμένως ανοίξει το συνέδριο του κόμματος επικρίνοντας το SPD ως εταίρο συνασπισμού. Αναφερόμενος στις διεθνείς επικρίσεις για την απροθυμία της Γερμανίας να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, είπε: "Η εικόνα που δίνουν στα μάτια του κόσμου αυτή τη στιγμή πολλοί εκπρόσωποι του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει ως εταίρο συνασπισμού".

  Ο Kubicki προειδοποίησε: "Απλώς δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με ιδεολογικές αποσκευές του παρελθόντος". Χρειάζεται συγκεκριμένη και αποτελεσματική στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, είπε. "Και ορισμένοι λένε ότι λείπει επίσης η αποφασιστική βούληση να ηγηθεί αυτή τη στιγμή".

  Ο ηγέτης του FDP ζητά ταχεία ανεξαρτητοποίηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας


  Σύμφωνα με τον Λίντνερ, η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή "έλαβε αξιακές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της Ευρώπης", απομακρυνόμενη από το αυταρχικό σύστημα του Πούτιν. "Η Ουκρανία αγωνίζεται επίσης για τις αξίες που είναι σημαντικές για εμάς", δήλωσε ο Λίντνερ. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, και η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο", δήλωσε ο Λίντνερ.

  Παράλληλα, ο κ. Λίντνερ τόνισε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν από τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πηγών το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα απαιτούσε διαφοροποίηση, για παράδειγμα με την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, και οι ανανεώσιμες "ελεύθερες μορφές ενέργειας" θα έπρεπε να επεκταθούν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Είναι σημαντικό να παραμείνει η ενέργεια προσιτή και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας. Όσον αφορά τις παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου, για παράδειγμα για την παγκόσμια οικονομία ή τον εφοδιασμό τροφίμων, ο κ. Lindner δήλωσε ότι η αιτία δεν ήταν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αλλά ο επιθετικός πόλεμος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ