Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Απρ-2022 11:57

  Γερμανία-IW: Βιομηχανία και οι κατασκευές απειλούνται με ύφεση

  Γερμανία: Στο 2,7% η ανάπτυξη το 2021, μετά τη “βουτιά” 4,6% το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και οι αβεβαιότητες που προκύπτουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει τις επιχειρηματικές προσδοκίες των περισσότερων εταιρειών για το 2022.

  Ο κατασκευαστικός και ο βιομηχανικός τομέας είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον, σύμφωνα με τη νέα οικονομική έρευνα του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (Institut der deutschen Wirtschaft, IW). Ο τομέας των υπηρεσιών, από την άλλη πλευρά, βγαίνει από την κοιλάδα του κορονοϊού.

  Ο κατάλογος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία είναι μακρύς: οι τιμές - ιδίως της ενέργειας - συνεχίζουν να αυξάνονται, η Κίνα αποκλείει ολόκληρες μητροπόλεις από τον έξω κόσμο, τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων προκαλούν απουσίες του προσωπικού και σημαντικές παραδόσεις εξακολουθούν να φτάνουν με μεγάλη καθυστέρηση ή να μην φτάνουν καθόλου. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί πρόσθετες αβεβαιότητες. Ενώ οι προσδοκίες ανάπτυξης για το 2022 εξακολουθούσαν να είναι αισιόδοξες στις αρχές του έτους, ο πόλεμος τις ψυχραίνει πλέον σημαντικά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής έρευνας του IW, για την οποία ερωτήθηκαν σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις μεταξύ των αρχών Μαρτίου και των μέσων Απριλίου.

  Πτωτική τάση στη βιομηχανία και τις κατασκευές, ελπίδα στους παρόχους υπηρεσιών


  Μόνο ένα καλό 30% των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου εξακολουθεί να αναμένει αύξηση της παραγωγής το 2022. Εδώ ο αριθμός των απαισιόδοξων έχει αυξηθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του περασμένου έτους και είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των θετικών εταιρειών. Περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες αναμένουν επίσης μείωση των επενδύσεων και μικρή ώθηση για την απασχόληση. Ο κλάδος συνεχίζει να παλεύει με τις ελλείψεις υλικών. 


  Στη βιομηχανία, το 28% των εταιρειών είναι απαισιόδοξες - διπλάσιοι σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Οι αισιόδοξοι παραμένουν κυρίαρχοι με 37%, αλλά η βιομηχανία βρίσκεται κοντά στην ύφεση. Ιδιαίτερα οι υψηλές τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν πρόσφατα περαιτέρω λόγω του πολέμου, προκαλούν προβλήματα στη βιομηχανία. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ο φόβος για πρόσθετα υλικά και δυσκολίες στον εφοδιασμό. 


  Στον τομέα των υπηρεσιών, οι αισιόδοξοι συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι με ποσοστό σχεδόν 50%. Εδώ, πολλές εταιρείες αναμένουν καλύτερες δουλειές ως αποτέλεσμα του τέλους των περιορισμών της Corona. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα προβλέπει αύξηση των επενδύσεων και αύξηση της απασχόλησης. 


  Μεγάλες περιφερειακές διαφορές 


  Οι προσδοκίες διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Οι εταιρείες από τη Βαυαρία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι κυρίως θετικές. Επειδή τα προβλήματα παράδοσης εξακολουθούν να επιβαρύνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, οι προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας της Βάδης-Βυρτεμβέργης είναι πιο μετριοπαθείς. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ζοφερό στο βορρά: Εδώ οι απαισιόδοξοι είναι η πλειοψηφία. Οι συμφωνίες συνεργασίας με τη Ρωσία που κατέρρευσαν -όπως το έργο του αγωγού Nord Stream 2- έπληξαν σκληρά το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Περισσότερο από το 40% των εταιρειών εδώ βλέπουν ένα ακόμη ζοφερό έτος μπροστά τους. 

  Μια αχτίδα ελπίδας


  Παρ' όλες τις επιβαρύνσεις που προκάλεσαν ο πόλεμος και η πανδημία, σχεδόν το 40% των εταιρειών εξακολουθεί να αναμένει ότι το έτος θα εξελιχθεί προς το καλύτερο. Σε σύγκριση με την έρευνα του περασμένου Νοεμβρίου, πρόκειται για μια πτώση δέκα ποσοστιαίων μονάδων, αλλά οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ειδικότερα αναμένουν ότι οι Γερμανοί θα είναι πλέον ευτυχείς να ξοδέψουν τα χρήματα που εξοικονόμησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, οι εταιρείες θέλουν να καλύψουν τις αναβληθείσες επενδύσεις τους, ελπίζουν. "Συνολικά, οι αισιόδοξες προσδοκίες των επιχειρήσεων στη Γερμανία για την παραγωγή δεν υποδηλώνουν κρίση απασχόλησης και επενδύσεων", λέει ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του IW Michael Grömling. "Ωστόσο, ενόψει μιας απότομα μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής κατάστασης, η διάθεση των εταιρειών μπορεί να αλλάξει γρήγορα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ