Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Απρ-2022 16:24

  Ζημιά 74 δισ. δολαρίων για το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

  144101724
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας κατέγραψε την πρώτη τριμηνιαία ζημία του από το 2020, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα αναστάτωσαν τις αγορές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Το ταμείο που εδρεύει στο Όσλο έχασε 74 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Σημείωσε πτώση 5,2% στις μετοχές, όπου έχει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών του, και 4,8% στο σταθερό εισόδημα.

  Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο βρισκόταν αντιμέτωπος με επιδείνωση των προοπτικών του πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έπληξε τις παγκόσμιες αγορές.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Nicolai Tangen προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι η ανάπτυξη των τελευταίων 25 ετών δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί, με τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, τις αγορές μετοχών σε ιστορικά υψηλά και τον πληθωρισμό να θεωρείται ότι θα παραμείνει "υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα".

  "Το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από γεωπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες επηρέασαν και τις αγορές", ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Trond Grande στη δήλωσή του.

  Οι μη εισηγμένες συμμετοχές της σε ακίνητα σημείωσαν άνοδο 4,1%, αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% των επενδύσεών του.

  Η Νορβηγία αποφάσισε στις 27 Φεβρουαρίου να αποσύρει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από το ταμείο ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα με την πραγματική εφαρμογή της απόφασης, αφού η Ρωσία απαγόρευσε στους ξένους επενδυτές να εκτελούν συναλλαγές στα χρηματιστήριά της. 

  Η Norges Bank δήλωσε ότι θα επανέλθει με σύσταση σχετικά με την άρση του παγώματος των επενδύσεων του ταμείου στη Ρωσία μόλις οι αγορές λειτουργήσουν πιο κανονικά, μαζί με πιο λεπτομερείς συστάσεις για την πραγματοποίηση της πώλησης.

  Η ζημιά του ταμείου από τις ρωσικές μετοχές του θα μπορούσε να ανέλθει λίγο κάτω από τα 2,8 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στις 3 Μαρτίου, με τη συμμετοχή να θεωρείται ότι αξίζει περίπου 2,5 δισ. κορώνες (285 εκατ. δολάρια), από 27 δισεκατομμύρια κορώνες στο τέλος του περασμένου έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ