Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Απρ-2022 12:01

  P. Wunsch (ΕΚΤ): "Αυτονόητο" τα επιτόκια στο μηδέν ή παραπάνω μέχρι τέλος του έτους

  P. Wunsch (ΕΚΤ): "Αυτονόητο" τα επιτόκια στο μηδέν ή παραπάνω μέχρι τέλος του έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια της πάνω από το μηδέν πριν από το τέλος του έτους, ενώ ίσως χρειαστεί να εφαρμόσει και πιο "περιοριστική" πολιτική για να θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Pierre Wunsch.

  Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Τετάρτης, ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου ανέφερε ότι παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία, αυτό πιθανότατα δεν θα εμποδίσει την ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού ώστε να ανταποκριθεί στον απροσδόκητα υψηλό πληθωρισμό.

  "Χωρίς άσχημα νέα από αυτό το μέτωπο, η αύξηση (των επιτοκίων) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε μηδενικό ή ελαφρώς θετικό έδαφος για μένα θα ήταν αυτονόητο", είπε ο Wunsch.

  Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για τα επιτόκια της ΕΚΤ μετά τα σχόλια του Wunsch και βλέπουν πλέον πιθανότητα  80% για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) τον Ιούλιο. Επίσης, αναμένουν έως τον Δεκέμβριο ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά το 2012.

  Ορισμένα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είχαν προτείνει να τερματιστούν οι αγορές ομολόγων της τράπεζας στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου και να αυξηθούν τα επιτόκια από τον Ιούλιο, με τον Wunsch να δηλώνει ότι το εν λόγω χρονοδιάγραμμα συνιστά σαφώς μια δυνατότητα.

  "Θα εξαρτηθεί φυσικά από δεδομένα", πρόσθεσε ο βέλγος κεντρικός τραπεζίτης,  λέγοντας ότι "αν έχουμε και άλλη έκπληξη από τον πληθωρισμό, συνιστά σίγουρα ένα σενάριο που θα το σκεφτόμουν".

  Ο κ. Wunsch επισήμανε ακόμα ότι μια ενδεχόμενη διαταραχή των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα απέτρεπε την EKT από το να προχωρήσει στη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής που έχει προαναγγείλει.

  "Υπάρχουν φυσικά καταστάσεις στις οποίες αν το σοκ είναι πολύ μεγάλο για την πραγματική οικονομία, θα νιώθαμε πιο άνετα κοιτάζοντας την εξέλιξη του πληθωρισμού", είπε. Αλλά "εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην κατάσταση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. Τα πραγματικά επιτόκια είναι σήμερα πολύ, πολύ αρνητικά. Επομένως, η έναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να είναι σχετικά ανεξάρτητη από την πραγματική οικονομία", συμπλήρωσε.

  Επιπλέον, ο P. Wunsch δεν θα απέκλεισε και το ενδεχόμενο να λάβει η ΕΚΤ πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

  "Μιλάμε ακόμα για ομαλοποίηση, αλλά δεν θα απέκλεια ότι κάποια στιγμή εάν έχουμε δευτερογενείς επιπτώσεις, αν ανεβαίνουν οι μισθοί, αυτή η νομισματική πολιτική να χρειαστεί να γίνει περιοριστική", είπε.

  Όπως εξήγησε ο ίδιος, "για εμένα οι αγορές σήμερα τιμολογούν τη χαμηλή πλευρά του εκείνου που ενδέχεται να απαιτηθεί για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ