Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Απρ-2022 09:16

  Εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και ενεργειακή κρίση, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι τεράστιες

  182720951
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, κανείς δεν ήξερε πόσο θα διαρκούσε ο πόλεμος ή πόσο βαρύς θα ήταν ο αντίκτυπος που θα προκαλούσε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

  Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον τρίτο μήνα του, ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις του γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες και οι προοπτικές δεν φαίνονται καλές, σημειώνει το CNBC σε δημοσίευμά του.

  Σε ένα ήδη ταραχώδες σκηνικό διεθνών πληθωριστικών πιέσεων εν μέσω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού μετά την πανδημία του κορονοϊού, ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας επιδεινώνει τις πιέσεις στην προσφορά και τη ζήτηση, πλήττει το καταναλωτικό κλίμα και απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

  Αγορές

  Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στον πόλεμο, καθώς αυτός εισέρχεται στη δεύτερη φάση του, κατά την οποία έχουν αρχίσει σφοδρές μάχες στα ανατολικά της χώρας, με τους αναλυτές να λένε ότι η "μάχη για το Ντονμπάς" θα μπορούσε να καθορίσει την έκβαση του πολέμου.

  Οι επενδυτές έχουν στα υπόψιν επίσης τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα φθάσει το 7,7% φέτος και το 5,3% στην ευρωζώνη. Οι ανησυχίες για την άνοδο των τιμών ωθούν τους επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα, ωθώντας ψηλότερα τις αποδόσεις. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε την Τρίτη το 2,94%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018.

  Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να ελέγξουν τις αυξήσεις των τιμών, μια κίνηση που θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περαιτέρω sell-off στις αγορές, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

  Παγκόσμια Ανάπτυξη

  Ό,τι κι αν συμβεί στον πόλεμο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, οι συνέπειες από τη σύγκρουση θα συνεχίσουν να αντηχούν σε όλο τον κόσμο, με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ να μειώνουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

  Το ΔΝΤ μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, σημειώνοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα "διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας πιέσεις στις τιμές". Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, από 4,1% σε 3,2%, επικαλούμενη την πίεση που ασκεί στην παγκόσμια οικονομία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Και οι δύο οργανισμοί ανέφεραν ότι οι υποβαθμίσεις των προβλέψεών τους έγιναν καθώς αναμένουν ότι τα προβλήματα της προσφοράς θα ενταθούν και ότι οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων - των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί προμηθευτές - θα αυξηθούν δραματικά.

  "Η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων και, μαζί με την Ουκρανία, σιταριού και καλαμποκιού. Οι μειωμένες προμήθειες αυτών των εμπορευμάτων έχουν οδηγήσει τις τιμές τους σε απότομη άνοδο", ανέφερε το ΔΝΤ.

  Ο Jari Stehn, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε στο CNBC ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία έχει ήδη "φρενάρει" την ευρωπαϊκή οικονομία.

  "Η γενική εικόνα εδώ είναι ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται αρκετά γρήγορα, επειδή υπάρχει πολύ υψηλότερος πληθωρισμός που αρχίζει να επιβαρύνει τα εισοδήματα και την κατανάλωση και οι τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους παραγωγούς. Ακόμη, υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν επιβαρυνθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία", δήλωσε ο Stehn.

  Αύξηση των τιμών των τροφίμων

  Ο πόλεμος, εν μέσω άλλων προβλημάτων - τις πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, τον πληθωρισμό και την πανδημία - αποτελεί πλέον "μια διαφαινόμενη απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό μας σε τρόφιμα", δήλωσαν ο Daniel Aminetzah, υψηλόβαθμο στέλεχος της McKinsey, και ο Nicolas Denis, συνεργάτης της εταιρείας.

  Η περιοχή Ουκρανίας-Ρωσίας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο όχι μόνο ως εξαγωγέας βασικών προϊόντων όπως το σιτάρι, αλλά και ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές προμήθειας λιπασμάτων παγκοσμίως.

  "Η περιοχή Ουκρανίας-Ρωσίας είναι υπεύθυνη για το 30% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 65% του ηλιέλαιου, σε ένα πλαίσιο όπου οι αγορές αυτές είναι όλο και πιο στενές και διασυνδεδεμένες - οπότε μια μικρή διαταραχή στον εφοδιασμό δημιουργεί κάποιο αντίκτυπο στην τιμή", σημείωσε ο Denis.

  Εξετάζοντας την ευρύτερη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, "βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ο πόλεμος επηρεάζει σημαντικούς πυλώνες αυτού του συστήματος σε ένα ήδη διαταραγμένο πλαίσιο", σημείωσε ο Aminetzah.

  "Στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, τα προηγούμενα σενάρια προσφοράς-ζήτησης επηρεάζονταν κυρίως από τον καιρό και άλλα γεγονότα που σχετίζονται με την προσφορά. Αλλά τώρα, βρισκόμαστε σε μια αδιανόητη κατάσταση, ενός πολέμου αυτής της κλίμακας στην Ευρώπη, σε έναν τόσο κρίσιμο κόμβο εφοδιασμού τροφίμων - ειδικά όσον αφορά το σιτάρι και τα λιπάσματα - όπως η Μαύρη Θάλασσα", πρόσθεσε.

  Η άνοδος των τιμών των τροφίμων θα μπορούσε να έχει έναν άλλο ανησυχητικό αντίκτυπο, ανέφερε το ΔΝΤ. Το Ταμείο προειδοποίησε ότι "οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων μπορεί επίσης να αυξήσουν σημαντικά την προοπτική κοινωνικών αναταραχών στις φτωχότερες χώρες".

  Το βάθος του αντίκτυπου στην παγκόσμια οικονομία εξαρτάται φυσικά από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και το μέγεθος της αναστάτωσης που θα προκαλέσει.

  Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σύντομα, παρά το γεγονός ότι πλήττεται από μια σειρά διεθνών κυρώσεων που στοχεύουν ζωτικούς τομείς της οικονομίας της, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι κυρώσεις είναι απίθανο να αποτρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τους στόχους του στην Ουκρανία.

  Αυτοί οι στόχοι πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν την προσάρτηση, τουλάχιστον, της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία και τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας προς την Κριμαία στη Μαύρη Θάλασσα για την ενίσχυση του στρατού και του εμπορίου της Ρωσίας, αν δεν προχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις ακόμη παραπέρα, επιχειρώντας να καταλάβουν την πρωτεύουσα Κίεβο και να απομακρύνουν την φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας από την εξουσία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ