Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Απρ-2022 13:19

  Ουκρανία: Φόβοι ότι το Ίζιουμ θα μετατραπεί σε νέα Μπούτσα

  Ουκρανία: Φόβοι ότι το Ίζιουμ θα μετατραπεί σε νέα Μπούτσα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ουκρανική πόλη Ίζιουμ - γνωστή ως πύλη προς την περιοχή του Ντονμπάς και τη Μαύρη Θάλασσα - βιώνει σκληρές μάχες καθώς οι Ρώσοι τη χρησιμοποιούν ως βάση για να επιτεθούν σε άλλες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία.

  Πλέον, υπάρχουν φόβοι ότι το Ίζιουμ θα γίνει η νέα Μπούτσα - πόλη στον ουκρανικό βορρά στην οποία η Ρωσία κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων και βασανιστηρίων.

  Το Ίζιουμ φέρεται να έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

  Η στρατηγικής σημασίας πόλη, που βρίσκεται 112 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, κατευθύνεται βρίσκεται κοντά στα ελεγχόμενα από τους φιλορώσους αποσχιστές εδάφη της Ουκρανίας και έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού την 1η Απριλίου.

  Ενώ πραγματοποιήθηκαν ορισμένες εκκενώσεις της από αμάχους πριν από την εισβολή Ρώσων στρατιωτών, υπάρχουν περίπου 10.000 με 15.000 άνθρωποι ακόμα παγιδευμένοι σύμφωνα με αξιωματούχους.

  Σχεδόν το 80% των κτιρίων κατοικιών της πόλης έχουν καταστραφεί και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της πόλης.

  Άτομα που κατάφεραν να διαφύγουν από το Ίζιουμ σημειώνουν ότι βρίσκεται στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής.

  Για περισσότερο από έναν μήνα, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ζουν "χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση ή νερό", λέει ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Ίζιουμ, Stepan Maselsky.

  Ο Maselsky, ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία στα περίχωρα του Ίζιουμ, τονίζει ότι η επαφή με τους αμάχους ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να εισέλθουν ή να φύγουν από την περιοχή.

  "Έχουμε ανεπιβεβαίωτες αναφορές για βίαιες απελάσεις αμάχων στη Ρωσία - οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν μέσα στην πόλη", τονίζει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ