Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Απρ-2022 14:14

  Η μάχη για το Ντονμπάς: 3 λόγοι για τους οποίους η Ρωσία εστιάζει στην αν. Ουκρανία

  Ρωσια Ουκρανια πολεμος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η "μάχη για το Ντονμπάς" φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία στρέφει την πολεμική της μηχανή στην ανατολική περιοχή, έναν σημαντικό στρατηγικό, πολιτικό και οικονομικό στόχο για το Κρεμλίνο.

  Έχοντας ως επί το πλείστον αποσυρθεί από τα βόρεια τμήματα της Ουκρανίας, η πολυαναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας στα ανατολικά φάνηκε να παίρνει μπρος ουσιαστικά τη Δευτέρα, με τις στρατιωτικές δυνάμεις της να εξαπολύουν επιθέσεις σε διάφορες περιοχές εντός του Ντονμπάς.

  "Μπορεί πλέον να ειπωθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει τη μάχη για το Ντονμπάς, μάχη για την οποία προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό", δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι "ένα πολύ μεγάλο μέρος ολόκληρου του ρωσικού στρατού είναι τώρα επικεντρωμένο σε αυτή την επίθεση".

  Το CNBC παρουσίασε τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η Ρωσία επικεντρώνεται τώρα στην ανατολική Ουκρανία:

  1. Η Ρωσία χρειάζεται μία "νίκη"

  Η περιοχή του Ντονμπάς, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της προσοχής της Ρωσίας, περιλαμβάνει δύο αποσχιστικές "δημοκρατίες" που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, όπου επικρατούν μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και χρόνια.

  Τώρα, η επανεστίαση της Ρωσίας στην περιοχή έρχεται μετά από λίγες στρατιωτικές επιτυχίες στην υπόλοιπη Ουκρανία, παρά τους σχεδόν δύο μήνες μαχών.

  ″Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει εντελώς τους πιο φιλόδοξους στόχους του", σχολίασε την Τρίτη στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Michael McFaul, λέγοντας ότι είναι "πολύ εντυπωσιακό το πώς άλλαξαν το όνομα του πολέμου τους σε "ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την υπεράσπιση του Ντονμπάς".

  Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένες και εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις σκληρές συνθήκες μάχης στην Ουκρανία και την ισχυρή αντίσταση που προέβαλε η χώρα. Παρά το γεγονός ότι προκάλεσε πολλές καταστροφές, η Μόσχα έχει πετύχει σχετικά λίγα και απέτυχε να επιφέρει την γρήγορη πτώση της πρωτεύουσας Κίεβο και την απομάκρυνση της φιλοδυτικής κυβέρνησης Ζελένσκι.

  Επομένως, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό ώθησε τη Ρωσία να επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές της στην πλήρη κατάληψη βασικών στρατηγικών πόλεων στη νότια Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα, για παράδειγμα των λιμενικών πόλεων Μικολάιφ, Μαριούπολη και Χερσώνα. Οι δύο τελευταίες βρίσκονται σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό ρωσικό έλεγχο, παρά τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών μαχητών.

  Η Ρωσία επιδιώκει επίσης να καταλάβει την Οδησσό, αν και αυτό θεωρείται πολύ πιο δύσκολο έργο.

  Το Κρεμλίνο θεωρείται ότι προσπαθεί να κηρύξει κάποιου είδους νίκη στην Ουκρανία μέχρι τις 9 Μαΐου - μια ημέρα γνωστή ως "Ημέρα της Νίκης" που έχει μεγάλη εθνική σημασία για τη Ρωσία, καθώς σηματοδοτεί τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

  Η εφημερίδα Kyiv Independent ανέφερε τον Μάρτιο ότι τα ρωσικά στρατεύματα ενημερώθηκαν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει μέχρι τις 9 Μαΐου, επικαλούμενη πληροφορίες από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

  Ο Ζελένσκι σημείωσε τη Δευτέρα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων καταγράφηκε στο Ντονμπάς, κοντά στις πόλεις Ιζιούμ στην περιοχή του Χάρκοβο και Σλοβιάνσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, καθώς και γύρω από το Σεβεροντονέτσκ και την Ποπάσνα στην περιοχή του Λουχάνσκ.

  Ξεχωριστά, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στο εσωτερικό της Ουκρανίας, με το σύνολο σχεδόν των χερσαίων δυνάμεών τους να έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

  2. Η Ρωσία θέλει μια χερσαία γέφυρα

  Μια "νίκη" στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι μόνο καθοριστική για τη Ρωσία όσον αφορά τη στρατιωτική της στρατηγική, έχει επίσης σημαντική οικονομική αξία.

  Αρχικά, το ίδιο το Ντονμπάς αποτελεί μια βιομηχανική περιοχή γνωστή για τη βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα και τα μεγάλα αποθέματα άνθρακα στα οποία η Ρωσία θα μπορούσε δυνητικά να έχει πρόσβαση αν προσαρτούσε ολόκληρη την περιοχή.

  Δεύτερον, ο έλεγχος της περιοχής θα επέτρεπε επίσης στη Ρωσία να δημιουργήσει μια "χερσαία γέφυρα" προς την Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014 και η οποία αποτελεί ζωτικό στρατιωτικό και εμπορικό κόμβο για τη Μόσχα στη Μαύρη Θάλασσα.

  Αυτή η πίεση για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην Κριμαία από ξηράς είναι ένας βασικός λόγος που η πόλη-λιμάνι Μαριούπολη - η οποία βρίσκεται ακριβώς στο δρόμο μιας πιθανής χερσαίας γέφυρας - έχει αποτελέσει το επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων και της ουκρανικής αντίστασης: η νίκη ή η απώλειά της έχει μεγάλες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

  Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Eurasia Group, Ian Bremmer, σημείωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται τώρα στη "δεύτερη φάση" της εισβολής της, με διαφορετικούς στρατηγικούς στόχους.

  Αυτό περιλαμβάνει την "κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς", συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όωπς δήλωσε, και την εξασφάλιση μιας χερσαίας γέφυρας από την περιοχή προς την Κριμαία.

  Ακόμη, είπε, ότι οι άλλοι στόχοι της Ρωσίας περιλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Χερσώνα, που είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση των καναλιών πόσιμου νερού προς την Κριμαία που έχουν αποκόψει οι Ουκρανοί.

  3. Εθνική ταυτότητα

  Η περιοχή του Ντονμπάς είναι επίσης σημαντική για τη Ρωσία όσον αφορά τη δική της εθνική ταυτότητα και την επιρροή της στα πρώην σοβιετικά εδάφη και στους ανθρώπους που εξακολουθούν να αυτοχαρακτηρίζονται ως Ρώσοι.

  Πράγματι, η αυτοαποκαλούμενη από τη Ρωσία "υπεράσπιση" των Ρώσων στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ (οι οποίες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ρωσόφωνες) αποτέλεσε μεγάλο μέρος της δικαιολογίας της για την εισβολή στην Ουκρανία.

  Η περιοχή έχει ιστορικό συγκρούσεων. Οι αυτοανακηρυχθείσες "Λαϊκές Δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ αποτελούσαν τόπο μαχών μεταξύ αποσχιστών που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία και ουκρανικών δυνάμεων από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία. Οι αριθμοί ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται ότι περίπου 14.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης αλλά χαμηλότερου επιπέδου σύγκρουσης στην περιοχή.

  Εκτός από τη σύγκρουση, τα τελευταία οκτώ χρόνια οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία έχει σπείρει τους σπόρους που θα της επιτρέψουν να προσαρτήσει τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ με προσπάθειες ανάμειξης τις περιοχές, όπως η προσφορά ρωσικών διαβατηρίων και υπηκοότητας στους κατοίκους τους από το 2019.

  Οι πολιτικοί αναλυτές το είδαν αυτό ως έναν προάγγελο μιας εισβολής, επειδή η Ρωσία θα μπορούσε να υπερασπιστεί μια τέτοια κίνηση λέγοντας ότι επιδιώκει να "προστατεύσει" τους πολίτες της από την Ουκρανία. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στις φυγές των κατοίκων του Ντονμπάς τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορώντας επανειλημμένα τον ουκρανικό στρατό για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή, ισχυρισμοί που αρνείται η Ουκρανία.

  Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την υποστήριξη των αποσχιστών στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, παρά τις αποδείξεις για την οικονομική υποστήριξη των αποσχισθεισών "δημοκρατιών" και τα ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές για να πολεμήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ