Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Απρ-2022 12:57

  Citi: "Βλέπει" αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου

  Citi: "Βλέπει" αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε και ενίσχυσε την πρόθεσή της να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά το τρίτο τρίμηνo, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στον κίνδυνο αλλαγών των προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρά στους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη, ενώ "εξαφάνισε" από την ανακοίνωση την πρόταση ότι η ομαλοποίηση της πολιτικής μπορεί να αναβληθεί εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές, όπως επισημαίνει η Citigroup. Όλα αυτά, τονίζει, υποδηλώνουν ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι πιο πιθανό να τελειώσουν στις αρχές παρά στο τέλος του τρίτου τριμήνου, με μια πρώτη αύξηση επιτοκίων το αργότερο τον Σεπτέμβριο και πιθανώς ακόμη και τον Ιούλιο.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έλαβε καμία απόφαση στη συνεδρίαση του Απριλίου (η οποία και χαρακτηρίστηκε από τη Λαγκάρντ ως ενδιάμεση συνεδρίαση), αφήνοντας τις πραγματικές αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία λήξης των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στην επόμενη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου, όταν οι νέες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουν αυτές τις αποφάσεις. Η Citi ωστόσο σημειώνει μια σημαντική "στροφή" στην επικοινωνία της ΕΚΤ προς μια μικρή επιτάχυνση της διαδικασίας ομαλοποίησης. Το συμβούλιο όχι μόνο ενίσχυσε τις προσδοκίες του ότι το APP θα πρέπει να τερματιστεί το γ’ τρίμηνο, αλλά αφαίρεσε από τη δήλωση πολιτικής του μια αναφορά στην αναθεώρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος σε περίπτωση επιδείνωσης των προοπτικών. 

  Η Citi καταλήγει έτσι στο προσωρινό συμπέρασμα ότι η ισορροπία απόψεων στο συμβούλιο κινείται προς την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ομαλοποίησης, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα σε μια πρώτη αύξηση επιτοκίων στις 21 Ιουλίου. Αυτό θα απαιτούσε μόνο την ολοκλήρωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων το πρώτο μισό εκείνου του μήνα, σύμφωνα με την επανειλημμένη δήλωση της Λαγκάρντ ότι το χάσμα μεταξύ του τέλους των αγορών και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων μπορεί να είναι από μία εβδομάδα (ή έως και αρκετούς μήνες). 

  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα ήταν, κατά την άποψη της Citi, η σημαντική έμφαση στον κίνδυνο αλλαγής των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και η σχεδόν πλήρης απουσία ανησυχιών για επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης. Το πρώτο παραμένει, κατά την άποψή της, υποθετικό. Το δεύτερο φαίνεται αρκετά σίγουρο, δεδομένης της συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος που προκαλείται από το εξωγενές σοκ του πληθωρισμού. 

  Ο λόγος για τον οποίο η Citi υπογραμμίζει αυτήν την ασυμμετρία δεν είναι απλώς επειδή αποδεικνύει μία πιο επιθετική στάση στον τρόπο με τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει τα εισερχόμενα δεδομένα, αλλά και επειδή εγείρει το ερώτημα ως προς το ποιο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των προβλέψιμων κινήσεων πολιτικής και επομένως πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ομαλοποίηση της πολιτικής.

  Τα κανάλια μετάδοσης της συμβατικής πολιτικής (οι αποδόσεις των ομολόγων) και της μη συμβατικής πολιτικής (αγορές περιουσιακών στοιχείων) για την ιδιωτική και δημόσια ζήτηση είναι άμεσα, επισημαίνει η Citi. Η μετάδοση των αποφάσεων πολιτικής στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί και η κεντρική τράπεζα υποθέτει ότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αμβλύνονται απλώς και μόνο επειδή κάνει επίδειξη δύναμης.

  Αυτό ωστόσο είναι αμφίβολο, κατά τη Citi, καθώς οι προσδοκίες πιθανότατα αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πληθωριστική συμπεριφορά. Επομένως, φαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο, δίνοντας έμφαση στον κίνδυνο αλλαγής των προσδοκιών για τον πληθωρισμό χωρίς να εξηγεί πώς η νομισματική πολιτική  επηρεάζει αυτές τις προσδοκίες, παίρνει μια αρκετά πολιτική στάση, που είναι προχωρήσει πρώτα στην ομαλοποίηση για να δείξει ότι είναι πρόθυμο να δράσει, παρά επειδή η δράση αυτή θα είναι αποτελεσματική. Αυτό υποδηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη ομαλοποίηση δεν είναι ευαίσθητη στα δεδομένα της ανάπτυξης και της πραγματικής ζήτησης και ουσιαστικά καθοδηγείται, τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα όσο και ως προς την έκταση, από τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις του πληθωρισμού, επισημαίνει η Citi.

  Τέλος η Citi αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει κάποιο νέο εργαλείο στο επόμενο διάστημα. Αμφιβάλλει ότι η δέσμευση της Λαγκάρντ για χρήση της ευελιξίας ως μέσου για τη διασφάλιση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα έχει άμεσες συνέπειες. Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποιο νέο εργαλείο ή πρόγραμμα επί του παρόντος, αλλά θα μπορούσε πάντα να εισαχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν χρειαζόταν.

  "Θεωρούμε ότι αυτό αντικατοπτρίζει μια γενικά υποστηρικτική άποψη σε όλο το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου μέσου. Αλλά χωρίς μια σαφή αφήγηση ως προς το γιατί ο έλεγχος των spreads των κρατικών ομολόγων επηρεάζει τη δυναμική του πληθωρισμού – μια αφήγηση που κατά την άποψή μας θα απαιτούσε την αναγνώριση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής τόσο για τη στήριξη της ζήτησης όσο και για την επιβράδυνση των αυξήσεων της τελικής τιμής της ενέργειας – υποπτευόμαστε ότι τυχόν νέα μέσα θα εφαρμοστούν –όπως συνέβη με το SMP, το OMT και το PEPP– αντιδραστικά και όχι προληπτικά, και μόνο σε αρκετά ακραίες περιπτώσεις", εξηγεί η Citi.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ