Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Απρ-2022 10:45

  Σουηδία: Στο 6,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

  Σουηδία: Στο 6,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άλμα στον πληθωρισμό της Σουηδίας τον περασμένο μήνα αυξάνει την πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας να κινηθεί πιο γρήγορα σε αλλαγή πολιτικής, καθώς μέχρι πρότινος επιδίωκε να παρατείνει την οικονομική τόνωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλα εύπορα έθνη.

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, το μέτρο - στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, CPIF, αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, την ώρα που οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 5,6%.

  "Οι αυξημένες τιμές σε ηλεκτρική ενέργεια, βενζίνη, καύσιμα και εστιατόρια συνέβαλαν σε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό τον Μάρτιο", ανέφερε στο twitter η Emma Persson, οικονομολόγος στην Lansforsakringar AB.

  Αναλυτές της Swedbank AB επισήμαναν σε δικό τους σημείωμα ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού "οπλίζει το χέρι της Riksbank".

  Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η Riksbank, έχει ανοίξει πλέον το δρόμο για μια ριζική αλλαγή πολιτικής τον Απρίλιο, καθώς η στάση αναμονής που τηρούσε για τον πληθωρισμό υπονομεύτηκε από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την επιταχυνόμενη αύξηση των τιμών.

  Στις αρχές Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο διοικητής της Riksbank, Στέφαν Ινγκβές, δήλωνε ότι δεν διαβλέπει ανάγκη αλλαγής σχεδίου, για τη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς στο μηδέν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

  Ωστόσο, σύμφωνα με παραδοχή της ίδιας της Riksbank, το σχέδιο αυτό και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό βασίζονταν σε στοιχεία που είναι πλέον παρωχημένα.

  Έτσι, μετά από σειρά σχολίων από μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας για υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής, οι οικονομολόγοι αναμένουν πλέον να αυξηθεί το κόστος δανεισμού από φέτος, και ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν πως μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση αργότερα αυτόν τον μήνα.

  Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο κόστος της ενέργειας συνοδεύεται από ευρύτερες αυξήσεις τιμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μέτρο του πληθωρισμού που αφαιρεί τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια έδειξε αύξηση των τιμών κατά 4,1% σε ετήσια βάση, έναντι του 3,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ