Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Απρ-2022 10:54

  Βρετανία: Νέα πτώση της ανεργίας, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974

  Σχέδιο 3 αξόνων για τη στήριξη των ανέργων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανεργία στη Βρετανία υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το επίπεδο στο οποίο διαμορφωνόταν λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο πληθωριστικής πίεσης στην αγορά εργασίας, που έχει θέσει σε επιφυλακή την Τράπεζα της Αγγλίας.

  Ο δείκτης της ανεργίας μειώθηκε στο 3,8% στο τρίμηνο μέχρι τον Φεβρουάριο, ίσο με το επίπεδο στο οποίο διαμορφωνόταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2019. Την τελευταία που διαμορφώθηκε σε αυτό το επίπεδο, ήταν το 1974.

  Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις μειωμένης ζήτησης για προσωπικό, εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα επιβραδύνει την οικονομία φέτος, καθώς οι μισθοί αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τις τιμές.

  "Η πολύ πιο ήπια οικονομική ανάπτυξη από τον Απρίλιο, λόγω της κρίσης με την αύξηση του κόστους διαβίωσης, θα πλήξει τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό και θα χαλαρώσει ένα μέρος της στενότητας στην αγορά εργασίας, αναφέρουν οικονομολόγοι της RSM UK.

  Αν και ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στο τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο, στις 1,288 εκατ., η αύξηση των 50.000 από τον Φεβρουάριο ήταν η μικρότερη που καταγράφηκε εδώ και ένα χρόνο.

  Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 10.000 στην περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου (μικρότερη των εκτιμήσεων για 50.000), ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 86.000, τόνισε η στατιστική υπηρεσία.

  "Τα τελευταία στοιχεία έφεραν κάποια σημάδια μείωσης της ζήτησης εργασίας, αλλά η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή”, τονίζει οικονομολόγος της Capital Economics.

  Η BoE παρακολουθεί προσεκτικά την αγορά για σημάδια ότι η έλλειψη υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων εργασίας θα οδηγήσει σε άνοδο τους μισθούς, σε βαθμό που θα κινδυνεύει να προκαλέσει ανοδικό σπιράλ των τιμών.

  Τα κέρδη, εκτός των μπόνους, αυξήθηκαν 4% στο τρίμηνο μέχρι τον Φεβρουάριο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, σε μια ισχυρότερη αύξηση από εκείνες που παρατηρήθηκαν συνήθως πριν από την πανδημία, και από την προηγούμενη για αύξηση 3,8%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ