Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Απρ-2022 10:57

  Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία (upd)

  Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:24

  Το εκτελεστικό όργανο της Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία, ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.

  "Εργάζονται τώρα για να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων”, τόνισε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, Σιμόν Κόβενι κατά την άφιξη του στη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατοντάδες εκατ. Ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, κάτι που ασφαλώς συμβάλει στη χρηματοδότηση του πολέμου. Πρέπει να διακόψουμε αυτή τη χρηματοδότηση, όσο το δυνατό πιο σύντομα”, πρόσθεσε ο Κόβενι.

  Οι ομόλογοι του σε Ολλανδία και Λιθουανία επίσης δήλωσαν πως είναι ανοιχτοί στο να εξετάσουν τρόπους να στοχεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως ένα μέσο για να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων.

  "Εξετάζουμε όλες τις άλλες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, μια θέση που απηχεί ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζόσεπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ πρέπει να συμβεί "αργά ή γρήγορα”.

  Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισε υπέρ ενός εμπάργκο αν και η απόφαση δεν είναι δεσμευτική.

  Ένα πιθανό εμπάργκο στο πετρέλαιο εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες για το εύρος και τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης καθώς και από τη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ.

  Η ενεργειακή εξάρτηση ποικίλει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με χώρες όπως η Βουλγαρία να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πετρελαϊκό εμπάργκο.

  Η θέση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, θα είναι κρίσιμης σημασίας. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, ζήτησε ένα "συντονισμένο σχέδιο για τη σταδιακή, πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα" από τη Ρωσία, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει ότι το Βερολίνο δεν στηρίζει ενεργά την άμεση επιβολή εμπάργκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ