Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Απρ-2022 19:33

  Στέλεχος της Fed βλέπει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πάνω από 2% έως το 2023

  Μπόστιτς (Fed) : Πιθανώς πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση καθώς η Fed αυστηροποιεί την πολιτική της, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα σε ποσοστό άνω του 2% μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.


  "Νομίζω ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός", δήλωσε η Mester στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS, επικαλούμενη την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

  "Έτσι πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% φέτος και ακόμη και το επόμενο έτος, αλλά η πορεία θα είναι ότι θα κινείται προς τα κάτω".


  Οι προσπάθειες της Κίνας να πατάξει τον Covid-19 συμβάλλουν επίσης, δήλωσε ο Mester. "Σίγουρα το λουκέτο στην Κίνα θα επιδεινώσει τα προβλήματα που έχουμε στις αλυσίδες εφοδιασμού", είπε. "Έτσι, αυτό ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές".

  Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά μία τέταρτη μονάδα τον περασμένο μήνα στο εύρος-στόχο 0,25%-0,5% και έδωσαν σήμα ότι αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια στο 1,9% έως το τέλος του 2022 και στο 2,8% έως το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψή τους.


  Έκτοτε, οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί στο να κινηθούν ταχύτερα αν χρειαστεί για να καταστείλουν τον πιο θερμό πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση της 3ης και 4ης Μαΐου 2022.

  Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς είχαν προτιμήσει να προχωρήσουν σε τόσο μεγάλη αύξηση τον περασμένο μήνα, αλλά επέλεξαν μια πιο προσεκτική αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήταν ανοιχτοί στο να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα σε μία ή περισσότερες συνεδριάσεις στο μέλλον.

  Η Mester δήλωσε ότι ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύφεσης, είναι "αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τη νομισματική πολιτική διευκόλυνσης και να διατηρήσουμε τις καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας και την επέκταση". 

  "Θα είναι μια πρόκληση, αλλά μπορούμε να το κάνουμε", είπε. Με τους μισθούς να μην συμβαδίζουν με τις τιμές για πολλές οικογένειες των ΗΠΑ, η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία πολιτικής της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα "ενσωματωθεί στην οικονομία", δήλωσε η Mester.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,9% τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1982. Ο στόχος της Fed για πληθωρισμό 2% βασίζεται σε ένα ξεχωριστό μέτρο, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αυξήθηκε 6,4% τους 12 μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο. 

  Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 15ης και 16ης Μαρτίου έδειξαν επίσης ότι οι αξιωματούχοι είχαν συσπειρωθεί γύρω από ένα σχέδιο να αρχίσουν να συρρικνώνουν τον ισολογισμό τους με μηνιαίο ρυθμό 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ή περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως - και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάιο.

  Οι αξιωματούχοι πρότειναν να επιτρέψουν την εξάντληση των περιουσιακών τους στοιχείων με μέγιστο μηνιαίο ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκη, όπως έδειξαν τα πρακτικά.

  Οι αξιωματούχοι της Fed λένε ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής και θα συμβάλει στην ενίσχυση του αντίκτυπου των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ